Utjecaj vremena tretmana otopinom natrijeva askorbata na kvalitetu minimalno procesiranog krumpira tijekom skladištenja (CROSBI ID 428286)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pufek, Paula
Repajić, Maja
hrvatski
Utjecaj vremena tretmana otopinom natrijeva askorbata na kvalitetu minimalno procesiranog krumpira tijekom skladištenja
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj vremena tretmana otopinom natrijeva askorbata na kvalitetu minimalno procesiranog krumpira (MPK) tijekom skladištenja. MPK tretiran je otopinom natrijeva askorbata 3, 5, 7 i 10 minuta, pakiran u vakuumu i skladišten 8 dana pri 10 °C. Tijekom skladištenja 1., 4. i 8. dan u uzorcima sirovog MPK određeni su ukupna suha tvar (%), pH, parametri boje i teksture te senzorska opća prihvatljivost. Nadalje, isti uzorci MPK su termički obrađeni kuhanjem te je u kuhanim uzorcima MPK određena ukupna suha tvar (%), pH i senzorski je ocijenjena opća prihvatljivost. Rezultati statističke obrade pokazali su da duljina tretmana otopinom natrijeva askorbata i vrijeme skladištenja statistički značajno ne utječu na analizirane parametre u sirovom MPK, dok se u kuhanom MPK tijekom skladištenja statistički značajno smanjuje pH. Temeljem svih rezultata može se zaključiti da je 3 minute tretmana otopinom natrijeva askorbata dovoljno učinkovito, pri čemu MPK zadržava kvalitetu tijekom 8 dana skladištenja.
kvaliteta, minimalno procesirani krumpir, otopina natrijeva askorbata, skladištenje
nije evidentirano
engleski
Effect of treatment time with sodium ascorbate solution on the quality of minimally processed potato during storage
nije evidentirano
quality, minimally processed potato, sodium ascorbate solution, storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
09.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb