Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1016190

Varijabilnost sadržaja ukupnog sumpora i dušik/sumpor odnosa u zrnu različitih ratarskih kultura


Kujundžić, Ivana
Varijabilnost sadržaja ukupnog sumpora i dušik/sumpor odnosa u zrnu različitih ratarskih kultura 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Varijabilnost sadržaja ukupnog sumpora i dušik/sumpor odnosa u zrnu različitih ratarskih kultura
(Variability of total sulphur content an nitrogen/sulphur ratio in grain of different crops)

Autori
Kujundžić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.07

Godina
2019

Stranica
39

Mentor
Perčin, Aleksandra

Ključne riječi
Pšenica ; Kukuruz ; Soja ; Ječam ; Raž
(Wheat ; Maize ; Soybean ; Barley ; Rye)

Sažetak
Istraživanje u sklopu ovog diplomskog rada uključilo je objedinjenje rezultata sadržaja sumpora u 1460 uzoraka zrna (pšenice, kukuruza, raži, ječma, soje, zobi i uljane repice) iz 39 izvješća koje su djelatnici Zavoda za opću proizvodnju bilja Agronomskog fakulteta producirali u razdoblju od 2002. do 2017. godine u sklopu znanstvenih i stručnih projekata. Uzorci zrna su u petnaestogodišnjem razdoblju prikupljeni s devet višegodišnjih poljskih pokusa različitih s obzirom na NPK gnojidbu i primjenu materijala za kalcizaciju i pet lokaliteta smještenih u sljedećim poljoprivrednim regijama RH: istočno-panonskoj (Vinkovci i Vukovar), zapadno-panonskoj (Potok), sjeverozapadno-panonskoj (Lepoglava) te planinsko-gorskoj (Gospić). U pogledu varijabilnosti sadržaja sumpora u pojedinim ratarskim usjevima može se zaključiti kako su različite sorte i različiti hibridi značajno različito akumulirali sadržaj sumpora, osobito hibridi kukuruza i uljane repice te sorte pšenica i ječma. Statistički značajne razlike u sadržaju sumpora u zrnu soje nisu utvrđene, a za raž i zob statistička analiza usporedbe srednjih vrijednosti nije niti provedena jer su ova dva usjeva samo jednom bila zastupljena tijekom istraživanja. Usjevi koji su akumulirali količine sumpora veće od 0, 20 % su sljedeći: hibrid kukuruza PR38H67 (0, 266 %), sorta pšenice Renan (0, 298 %) i sorta dvorednog ječma Barun (0, 242 %). Hibrid uljane repice 46W09 iskazao je najveći potencijal u usvajanju sumpora i iznosio je 0, 494 %. U pogledu varijabilnosti N/S odnosa u pojedinim ratarskim usjevima može se zaključiti kako je varijabilnost bila potpuno uvjetovana sadržajem usvojenog sumpora te je u sortama i hibridima u kojima je utvrđen statistički značajno viši sadržaj sumpora, N/S odnos bio niži u donosu na ostale hibride i sorte za pojedine istraživane usjeve. Sveukupno gledano, u 624 uzorka zrna kukuruza, N/S odnos iznosio je 12, 6, u 432 uzorka pšenice iznosio je 15, 0, u 156 uzoraka ječma 9, 78, u 80 uzoraka soje 31, 8, u 72 uzoraka uljane repice 23, 0, u 48 uzoraka raži 9, 6 te u 48 uzoraka zobi 6, 4.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Aleksandra Perčin (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Kujundžić, Ivana
Varijabilnost sadržaja ukupnog sumpora i dušik/sumpor odnosa u zrnu različitih ratarskih kultura 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Kujundžić, I. (2019) 'Varijabilnost sadržaja ukupnog sumpora i dušik/sumpor odnosa u zrnu različitih ratarskih kultura', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kujund\v{z}i\'{c}, I.}, year = {2019}, pages = {39}, keywords = {Wheat, Maize, Soybean, Barley, Rye}, title = {Variability of total sulphur content an nitrogen/sulphur ratio in grain of different crops}, keyword = {Wheat, Maize, Soybean, Barley, Rye}, publisherplace = {Zagreb} }