Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 101599

Evaluacija psihoedukativnog pristupa u jačanju mentalnog zdravlja djece u zajednicama povratka


Ajduković, Marina; Družić, Olja; Muslić, Ljiljana
Evaluacija psihoedukativnog pristupa u jačanju mentalnog zdravlja djece u zajednicama povratka // Prevencija poremećaja u ponašanju djece i mladih u lokalnoj zajednici / Janković, Josip ; Bašić, Josipa (ur.).
Zagreb: Povjerenstvo Vlade RH za prevenciju poremećaja u ponašanju, 2001. str. 149-166


CROSBI ID: 101599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Evaluacija psihoedukativnog pristupa u jačanju mentalnog zdravlja djece u zajednicama povratka
(Evaluation of outcomes of the psychoeducative approach in reinforcement of the mental health of the children in communities of returnees)

Autori
Ajduković, Marina ; Družić, Olja ; Muslić, Ljiljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Prevencija poremećaja u ponašanju djece i mladih u lokalnoj zajednici

Urednik/ci
Janković, Josip ; Bašić, Josipa

Izdavač
Povjerenstvo Vlade RH za prevenciju poremećaja u ponašanju

Grad
Zagreb

Godina
2001

Raspon stranica
149-166

ISBN
953-6430-20-7

Ključne riječi
psihoedukativni pristup, evaluacija ishoda, djeca, zajednice povratka
(psychoeducative approach, evaluation of outcomes, children, communities of returnees)

Sažetak
U ovom radu je prikazana evaluacija ishoda u primjeni psihoedukativnog pristupa u kao oblika zaštite i prevencije poremećaja kao što su depresivnost i posttraumatske stresene reakcije. Primjena psihoedukativnog prisupa bila je jedna od aktivnosti koje su se provodile u u okviru projekta Društva za psihološku pomoć uz podršku UNICEF-a i Ministarstva rada i socijalne skrbi, pod nazivom "Psihosocijalna pomoć za djecu i obitelji u zajednicama povratka". Projekt je realiziran u najvećim dijelom u Hrvatskoj Kostajnici. Procjena potreba u osnovnoj školi u Hrvatskoj Kostajnici obuhvatila je 382 učenika od trećeg do osmog razreda, a njih 98 je procijenjeno vrlo rizičnim glede mentalnog zdravlja (imali su vrlo izražene depresivne i posttraumatske stresne reakcije), te su uključeni u psihoedukativne radionice. Teme koje su se obrađivale na psihoedukativnim radionicama bile su usmjerene na (1) proširivanje strategija suočavanja s teškim životnim situacijama, (2) poboljšavanje komunikacije, (3) stvaranje pozitivne slike o sebi, (4) tremu i svladavanje treme, (5) odnose među spolovima, (6) prevenciju samoubojstva u mladenaštvu, (7) dječja prava u skladu s Konvencijom o pravima djeteta.Ovaj program imao je značajan praktični, ali i teorijsko-spoznajni značaj. Stečeni su dragocjeni podaci i iskustva o mogućnostimapsihoedukativnog pristupa u preventivnom radu usmjerenom na jačanje unutarnjih snaga u djece i mladih. Rezultati evaluacijskog dijela projekta pokazali su svu složenost života djece i mladih u zajednicama povratka. Naime, evaluacija ishoda je pokazala da je kod one djece koja nisu sudjelovala u programu došlo do pogoršanja pokazatelja mentalnog zdravlja (depresivnih i posttraumatkih reakcija), dok je kod djece uključene u psihoedukativni program preveniran daljnji porast navedenih reakcija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
066005

Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb,
Filozofski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju

Ajduković, Marina; Družić, Olja; Muslić, Ljiljana
Evaluacija psihoedukativnog pristupa u jačanju mentalnog zdravlja djece u zajednicama povratka // Prevencija poremećaja u ponašanju djece i mladih u lokalnoj zajednici / Janković, Josip ; Bašić, Josipa (ur.).
Zagreb: Povjerenstvo Vlade RH za prevenciju poremećaja u ponašanju, 2001. str. 149-166
Ajduković, M., Družić, O. & Muslić, L. (2001) Evaluacija psihoedukativnog pristupa u jačanju mentalnog zdravlja djece u zajednicama povratka. U: Janković, J. & Bašić, J. (ur.) Prevencija poremećaja u ponašanju djece i mladih u lokalnoj zajednici. Zagreb, Povjerenstvo Vlade RH za prevenciju poremećaja u ponašanju, str. 149-166.
@inbook{inbook, year = {2001}, pages = {149-166}, keywords = {psihoedukativni pristup, evaluacija ishoda, djeca, zajednice povratka}, isbn = {953-6430-20-7}, title = {Evaluacija psihoedukativnog pristupa u ja\v{c}anju mentalnog zdravlja djece u zajednicama povratka}, keyword = {psihoedukativni pristup, evaluacija ishoda, djeca, zajednice povratka}, publisher = {Povjerenstvo Vlade RH za prevenciju poreme\'{c}aja u pona\v{s}anju}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, year = {2001}, pages = {149-166}, keywords = {psychoeducative approach, evaluation of outcomes, children, communities of returnees}, isbn = {953-6430-20-7}, title = {Evaluation of outcomes of the psychoeducative approach in reinforcement of the mental health of the children in communities of returnees}, keyword = {psychoeducative approach, evaluation of outcomes, children, communities of returnees}, publisher = {Povjerenstvo Vlade RH za prevenciju poreme\'{c}aja u pona\v{s}anju}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font