Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis (CROSBI ID 428252)

Ocjenski rad | diplomski rad

Andrijana, Dujić Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis / Ujević, Ivana (mentor); Split, Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora, . 2018

Podaci o odgovornosti

Andrijana, Dujić

Ujević, Ivana

hrvatski

Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis

Domoična kiselina (DK) je neurotoksin koji je polaran i topljiv u vodi, a uzročnik je amnezijskog trovanja školjkašima (engl. Amnesic Shellfish Poisoning - ASP). Kod ljudi se trovanje domoičnom kiselinom očituje gastrointestinalnim i neurološkim simptomima. U ovom radu koristila se metoda tekućinske kromatografije i masene spektrometrije (LC-MS/MS) za kvantitativno i kvalitativno određivanje domoične kiseline u mekom tkivu dagnje Mytilus galloprovincialis. Istraživan je utjecaj pH i temperature na stabilnost domoične kiseline u metanolskim ekstraktima. Otopina metanola se koristila za ekstrakciju domoične kiseline iz tkiva organizma. Rezultati pokazuju da temperatura ne utječe značajno na stabilnost domoične kiseline, dok pH vrijednost utječe pri niskim vrijednostima

domoična kiselina, ASP, LC-MS/MS, pH, temperatura

nije evidentirano

engleski

Influence of Oh and temperature on the Domoic aicid content in mussels Mytilus galloprovincialis

nije evidentirano

domoic acid, ASP, LC-MS/MS, pH, temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

27.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora

Split

Povezanost rada

Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kemija