Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis (CROSBI ID 428252)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Andrijana, Dujić
Ujević, Ivana
hrvatski
Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis
Domoična kiselina (DK) je neurotoksin koji je polaran i topljiv u vodi, a uzročnik je amnezijskog trovanja školjkašima (engl. Amnesic Shellfish Poisoning - ASP). Kod ljudi se trovanje domoičnom kiselinom očituje gastrointestinalnim i neurološkim simptomima. U ovom radu koristila se metoda tekućinske kromatografije i masene spektrometrije (LC-MS/MS) za kvantitativno i kvalitativno određivanje domoične kiseline u mekom tkivu dagnje Mytilus galloprovincialis. Istraživan je utjecaj pH i temperature na stabilnost domoične kiseline u metanolskim ekstraktima. Otopina metanola se koristila za ekstrakciju domoične kiseline iz tkiva organizma. Rezultati pokazuju da temperatura ne utječe značajno na stabilnost domoične kiseline, dok pH vrijednost utječe pri niskim vrijednostima
domoična kiselina, ASP, LC-MS/MS, pH, temperatura
nije evidentirano
engleski
Influence of Oh and temperature on the Domoic aicid content in mussels Mytilus galloprovincialis
nije evidentirano
domoic acid, ASP, LC-MS/MS, pH, temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
27.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora
Split