Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

LC-MS/MS analiza sadržaja fenola u čaju lišća masline sorti Istarska bjelica, Leccino i Buža u svrhu optimizacije formulacije funkcionalnog čaja (CROSBI ID 428159)

Ocjenski rad | diplomski rad

Klisović, Dora LC-MS/MS analiza sadržaja fenola u čaju lišća masline sorti Istarska bjelica, Leccino i Buža u svrhu optimizacije formulacije funkcionalnog čaja / Kraljević Pavelić, Sandra (mentor); Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova, . 2018

Podaci o odgovornosti

Klisović, Dora

Kraljević Pavelić, Sandra

hrvatski

LC-MS/MS analiza sadržaja fenola u čaju lišća masline sorti Istarska bjelica, Leccino i Buža u svrhu optimizacije formulacije funkcionalnog čaja

Poznato je da fenoli maslinovog ulja imaju širok raspon pozitivnog djelovanja, ali je manje poznato da se te blagotvorne komponente nalaze i u ostalim dijelovima stabla masline. Upravo stoga, ovaj je rad usmjeren na analizu lišća maslina. Nedavna istraživanja sastava maslinovog lišća pokazala su kako se u lišću masline nalazi visoka količina polifenola, čime se može objasniti prethodno poznata antibakterijska, antivirusna i antimikrobna aktivnost. Cilj diplomskog rada bio je utvrđivanje potencijala lišća sorti masline Buža, Istarska Bjelica i Leccino, kao prirodnog izvora polifenola pogodnih za svakodnevnu konzumaciju u obliku čaja. Specifično se pratio utjecaj sorte masline, vremena i temperature maceracije na sadržaj polifenola. Na temelju dobivenih rezultata provedena je optimizacija pripreme čaja. Razina uspješnosti optimizirane metode utvrđena je s organskom ekstrakcijom u metanolu. Analiza polifenolnog sadržaja provedena je na masenom spektrometru s trostrukim kvadropolom (LC-QQQ). Naposljetku, uz pomoć Design-Expert softvera dizajnirane su mješavine čaja na temelju željenog sastava polifenola. Rezultati su pokazali utjecaj sorte masline i načina pripreme na kvantitativni i kvalitativni sastav polifenola. Najviša količina ukupnih fenola pronađena je u uzorcima čaja Istarske bjelice u čijoj se pripremi koristila kipuća voda, uz maceraciju od 15 min. Uzorci sorti Buža i Leccino, iako su sadržavali manje ukupne količine polifenola, istaknuli su se po raznolikosti polifenolnog sastava. Ovim radom dobili smo važne spoznaje o utjecaju sorte masline na kvantitativni i kvalitativni fenolni sastav. Opis monosortnih uzoraka čaja omogućuje daljnji razvoj funkcionalnog čaja s blagotvorinim učincima na zdravlje.

Čaj od maslinovog lišća, funkcionalni proizvod, LC-QQQ, polifenoli, sorte masline

nije evidentirano

engleski

LC-MS/MS analysis of the fenolic content from olive leaf tea cultivars Istarska bjelica, Leccino and Buža, with the aim of optimization of a fuctional product

nije evidentirano

Olive leaf tea, functional products, LC-QQQ, polyphenols, olive cultivars

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Rijeci, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova

Rijeka

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija