Optimizacija kolorimetrijskih vrijednosti fleksibilne ambalaže nakon postupka sterilizacije i obrade visokim hidrostatskim tlakom (CROSBI ID 428146)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Tomerlin, Renata
Tomiša, Mario
hrvatski
Optimizacija kolorimetrijskih vrijednosti fleksibilne ambalaže nakon postupka sterilizacije i obrade visokim hidrostatskim tlakom
Sastavni dio svakog prehrambenog proizvoda čini ambalaža koja je jedan od ključnih faktora pri donošenju odluke o kupnji. Cilj je da kroz čitav grafičko- tehnološki proces i proces obrade gotovog proizvoda ambalaža ostane nepromijenjena u svim svojim karakteristikama. Ambalažni materijal koji je predmet istraživanja višeslojna je fleksibilna ambalaža, koja se sastoji od ukupno četiri sloja, od čega su tri sloja polimerni materijali (poliester, orijentirani poliamid i polipropilen), a jedan sloj je aluminij. Za potrebe istraživanja pripremljeni su uzorci s apliciranim dizajnom dvije tekuće juhe (Vegeta – Krem juha od šparoge i Podravka – Krem juha od koprive). Krem juha od šparoge otisnuta je u dominantno Vegeta plavoj boji, a Krem juha od koprive u dominantno Podravka crvenoj boji. Navedene spotne boje i njihova kolorimetrijska odstupanja tijekom grafičko-tehnološkog procesa i procesa obrade gotovog proizvoda predmet su istraživanja. Za obje boje predefinirano je područje tolerancije u CIE L*a*b* prostoru boja. Mjerenja su izvršena na uzorcima dva dizajna za fazu tiska, kaširanja, sterilizacije i obrade visokim hidrostatskim tlakom. Kolorimetrijska odstupanja u tisku za obje boje unutar su definiranog tolerantnog područja (Podravka ΔECMC = 0, 38 ; Vegeta ΔECMC = 0, 23). Kaširanjem transparentnog polimernog materijala na sloj aluminija dolazi do neželjenih kolorimetrijskih odstupanja kod obje boje (Podravka ΔECMC = 3, 21 ; Vegeta ΔECMC = 1, 56), dok procesom sterilizacije Podravka crvena ima neznatan povrat prema vrijednostima standarda, a Vegeta plava raste u kolorimetrijskom odstupanju (Podravka ΔECMC = 2, 99 za rominjanje, ΔECMC = 2, 94 za zrak-paru ; Vegeta ΔECMC = 1, 69 za rominjanje, ΔECMC = 1, 69 za zrak- paru). Kod obrade visokim hidrostatskim tlakom Podravka crvena opada u odstupanju i dolazi do još jednog povrata vrijednosti prema standardu, a kod Vegeta plave zabilježen je rast vrijednosti odstupanja (Podravka ΔECMC = 2, 47 ; Vegeta ΔECMC = 1, 94). Na temelju dobivenih rezultata vidljivo je da se u fazi kaširanja transparentnog poliestera na sloj aluminija događa najveće i neprihvatljivo odstupanje za zaštićene boje robnih marki koje su predmet istraživanja. Dvije se boje ne ponašaju identično kroz grafičko-tehnološki proces i svaka faza uzrokuje različita kolorimetrijska odstupanja. Prevenciju kolorimetrijskih odstupanja potrebno je odraditi u fazi grafičke pripreme i recepturi spot boja.
CIE L*a*b* ; fleksibilna ambalaža ; kolorimetrijsko odstupanje ; obrada visokim hidrostatskim tlakom ; samostojeća vrećica ; spot boja ; sterilizacija
nije evidentirano
engleski
Optimization of Colorimetric Values of Flexible Packaging after Sterilization Process and Processing with High Hydrostatic Pressure
nije evidentirano
CIE L*a*b* ; flexible packaging ; Hydrostatic Pressure Processing treatment ; stand up pouch ; spot color deviation ; sterilization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
144
25.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu Grafički fakultet
Zagreb