Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1013978

Poetske, tematske i leksičke značajke uglazbljene dječje poezije 19. stoljeća na primjeru tekstova Ljudevita Varjačića


Riman, Kristina; Pavletić, Helena
Poetske, tematske i leksičke značajke uglazbljene dječje poezije 19. stoljeća na primjeru tekstova Ljudevita Varjačića // Barakovićevi dani - Znanstveni skup Djetinjstvo poezije i poezija djetinjstva
Zadar, Hrvatska, 2018. str. 12-12 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Poetske, tematske i leksičke značajke uglazbljene dječje poezije 19. stoljeća na primjeru tekstova Ljudevita Varjačića
(The poetic, thematic and lexical features of children's poetry in the 19th century on the example of texts written by Ljudevit Varjačić)

Autori
Riman, Kristina ; Pavletić, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
Barakovićevi dani - Znanstveni skup Djetinjstvo poezije i poezija djetinjstva

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 25-26.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Pjesmarice, dječja pjesma, zbirke pjesama, školska mladež, recepcija poezije
(Songbooks, songs for children, poem collections, school youth, reception of poetry)

Sažetak
Početke razvoja hrvatske umjetničke dječje poezije mnogi istraživači hrvatske dječje književnosti smještaju u drugu polovicu 19. st. Pjesme za djecu bile su objavljivane uglavnom u onodobnoj periodici i zbirkama pjesama. Manja je pozornost do sada bila posvećivana pjesmama koje su bile uglazbljene i uvrštene u pjesmarice objavljene krajem 19. stoljeća. Jedan od često uglazbljivanih autora stihova za djecu bio je Ljudevit Varjačić. Poznat je kao osobito produktivan suradnik časopisa Smilje čije su se pjesme često uglazbljivale. Između ostaloga, objavio je i Liru, pjesmaricu s kajdama za mušku i žensku školsku mladež, a njegove uglazbljene pjesme našle su se i na stranicama ostalih pjesmarica za djecu i mladež poput Milozvuka, Milovanki i Pjevanke. U radu se analiziraju uglazbljene Varjačićeve pjesme s obzirom na njihove poetske, tematske i leksičke značajke. Varjačićeva je poezija pisana pravilnim metrom i rimom, obilježena je pedagoškim i etičkim tendencijama. Leksičkom analizom utvrđeno je nekoliko tematskih cjelina o kojima Varjačić piše: pjesme koje pozivaju na fizički rad, pjesme koje potiču na učenje, pjesme koje izražavaju ljubav prema majci, domoljubne pjesme, religijske pjesme, te pjesme o odmoru i zabavi. Iako se neke od ovih uglazbljenih pjesama i danas nude djeci, zaključujemo da one svojim poetskim, tematskim i leksičkim značajkama nisu više bliske suvremenom recipijentu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli