Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 267735)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gvozdanović, Kristina ; Margeta, Polonca ; Margeta, Vladimir
hrvatski
Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
Autentifikacija proizvoda služi za dokazivanje sastava i podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Republika Hrvatska ima veliki broj poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su zbog specifičnih organoleptičkih, tehnoloških i prehrambenih specifičnosti deklarirani kao proizvodi visoke vrijednosti te zaštićeni oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Provođenje postupka autentifikacije predstavlja multidisciplinarni postupak koji uključuje analitičke metode kombinirane s informatikom, matematikom i statistikom, a sve s ciljem dobivanja što točnijih i pouzdanijih podataka kako bi se mogao donijeti zaključak o podrijetlu i sastavu proizvoda. Zanimanje javnosti za konzumiranjem kvalitetne i sigurne hrane dovelo je do brzog razvoja metoda za autentifikaciju proizvoda. U analitičke metode analize ubrajaju se molekularne metode analize, kromatografske metode, spektrometrijske metode i imunološke metode. U radu su opisane analitičke metode koje se primjenjuju u postupcima dokazivanja izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicijskog specijaliteta proizvoda u svijetu.
autentifikacija ; analitičke metode ; zaštita proizvoda ; poljoprivredni i prehrambeni proizvodi
nije evidentirano
engleski
Application of analytical methods for food authentication
nije evidentirano
authentication ; analytical methods ; protection of the products
nije evidentirano