Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 267735)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Gvozdanović, Kristina ; Margeta, Polonca ; Margeta, Vladimir Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda // Stočarstvo, 71 (2017), 1-2; 29-38. doi: 10.33128/s.71.1-2.4

Podaci o odgovornosti

Gvozdanović, Kristina ; Margeta, Polonca ; Margeta, Vladimir

hrvatski

Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Autentifikacija proizvoda služi za dokazivanje sastava i podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Republika Hrvatska ima veliki broj poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su zbog specifičnih organoleptičkih, tehnoloških i prehrambenih specifičnosti deklarirani kao proizvodi visoke vrijednosti te zaštićeni oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Provođenje postupka autentifikacije predstavlja multidisciplinarni postupak koji uključuje analitičke metode kombinirane s informatikom, matematikom i statistikom, a sve s ciljem dobivanja što točnijih i pouzdanijih podataka kako bi se mogao donijeti zaključak o podrijetlu i sastavu proizvoda. Zanimanje javnosti za konzumiranjem kvalitetne i sigurne hrane dovelo je do brzog razvoja metoda za autentifikaciju proizvoda. U analitičke metode analize ubrajaju se molekularne metode analize, kromatografske metode, spektrometrijske metode i imunološke metode. U radu su opisane analitičke metode koje se primjenjuju u postupcima dokazivanja izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicijskog specijaliteta proizvoda u svijetu.

autentifikacija ; analitičke metode ; zaštita proizvoda ; poljoprivredni i prehrambeni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Application of analytical methods for food authentication

nije evidentirano

authentication ; analytical methods ; protection of the products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

71 (1-2)

2017.

29-38

objavljeno

0351-0832

1848-9044

10.33128/s.71.1-2.4

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice