Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja autohtone baranjske začinske paprike (CROSBI ID 747710)

Autorska knjiga | priručnik | domaća recenzija

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Parađiković, Nada ; Ravnjak, Boris ; Kraljičak, Jasna ; Stošić, Miro Proizvodnja autohtone baranjske začinske paprike. Osijek: VIN grafika j.d.o.o., 2018

Podaci o odgovornosti

Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Parađiković, Nada ; Ravnjak, Boris ; Kraljičak, Jasna ; Stošić, Miro

hrvatski

Proizvodnja autohtone baranjske začinske paprike

Proizvodnja i korištenje začinske paprike je tradicija na našem području. Začinska paprika je sastavni dio velikog broja prehrambenih proizvoda te se koristi kao začin u tradicionalnoj kuhinji. Začinska paprika se proizvodi uglavnom na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ukupna površina se procjenjuje na 40-50 ha na cijelom području RH. Značajne proizvodne površine začinske paprike se nalaze na istočnom dijelu države, točnije u Slavoniji i Baranji. Međutim, svi proizvođači koji proizvode začinsku papriku već dugi niz godina dobavljaju sjeme od stranih sjemenskih kuća ili u susjednoj Mađarskoj. Najpoznatije sorte začinske paprike su tako Szegedi 80 ili Kalocsai V2 od kojih je prva slatka, a druga je ljuta sorta začinske paprike. Aktivnostima kroz projekt očuvanja biljnih genetskih izvora koje financira Ministarstvo poljoprivrede (Nacionalna banka biljnih genetskih izvora), do 2018. godine prikupljeno je više primki sjemena autohtone začinske paprike na području Baranje. Na temelju procjene rasta i razvoja te gospodarskih svojstava, izdvojene su dvije sorte paprike i to jedna slatka i jedna ljuta autohtona sorta. Budući da se radi o sortama za koje ne postoji definirana tehnologija proizvodnje, cilj ovog VIP projekta je bio definirati tehnologiju proizvodnje autohtone začinske paprike provođenjem dvogodišnjeg poljskog pokusa. Nakon provedenog istraživanja i dobivenih rezultata, isti su objedinjeni u ovaj priručnik koji je prema tome jedinstven prikaz proizvodne tehnologije baranjske začinske paprike – autohtone sorte s izrazito velikim genetskim potencijalom.

paprika ; proizvodnja ; autohtona sorta

nije evidentirano

engleski

Autochtonous Baranyan spice pepper production

nije evidentirano

pepper ; production ; autochtonous cultivar

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Osijek: VIN grafika j.d.o.o.

2018.

43

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)