Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda (CROSBI ID 267707)
Prilog u časopisu | prikaz, osvrt, kritika
Podaci o odgovornosti
Domaćinović, Matija ; Šperanda, Marcela
hrvatski
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda
Plodna Slavonija poznata je po proizvodnji više vrsta suhomesnatih proizvoda: kulenu, kulenovoj seki, kobasici, šunki i slanini, ali i drugim svinjskim prerađevinama (krvavici, švarglu, čvarcima, masti). Za njihovu proizvodnju potrebne su „zrele svinje“ odgovarajuće klaoničke kvalitete. Proizvodnja svinja za tradicionalne mesne proizvode može se odvijati u različitim proizvodnim sustavima (otvorenima, zatvorenima, poluotvorenima, „organskima“). Svaki od navedenih sustava daje specifičnu kvalitetu svinja za klanje, a time i njihovih proizvoda. Proizvodni sustavi mogu značajno utjecati na performanse rasta te kvalitetu trupa i mesa svinja. Taj utjecaj proizlazi iz međusobnoga djelovanja uvjeta držanja, količine i sastava hrane i korištenoga genotipa svinja. Odabir sustava proizvodnje ovisan je o lokalnim proizvodnim uvjetima, genotipu svinja, zahtjevima potrošača (tržišta) za određenom kvalitetom proizvoda i drugim čimbenicima. Slavonski tradicionalni mesni proizvodi mogu svojom kvalitetom biti prepoznatljivi hrvatski brend na domaćem i inozemnome tržištu. Za proizvodnju tih proizvoda standardne kvalitete, potrebne su i svinje standardne kvalitete, o čijoj se proizvodnji u ovoj knjizi i raspravlja.
pregled knjige ; uzgoj svinja , tradicionalni proizvodi
nije evidentirano
engleski
Pigs breeding for the production of traditional meat products
nije evidentirano
book review ; pig breeding ; traditional meat products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)