Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1013486

Pravo mjerodavno za povrede prava osobnosti u novom ZMPP-u: je li prihvaćeno rješenje najbolje?


Vrbljanac, Danijela
Pravo mjerodavno za povrede prava osobnosti u novom ZMPP-u: je li prihvaćeno rješenje najbolje? // Godišnjak Akademije pravnih znanosti Hrvatske = Croatian Academy of legal sciences yearbook, 10 (2019), 1; 409-423 doi:10.32984/gapzh.10.1.17 (međunarodna recenzija, izvorni znanstveni članak, znanstveni)


Naslov
Pravo mjerodavno za povrede prava osobnosti u novom ZMPP-u: je li prihvaćeno rješenje najbolje?
(Law Applicable to Violations of Personality Rights in the New Croatian PIL Act: Is the Accepted Solution the Most Appropriate One?)

Autori
Vrbljanac, Danijela

Izvornik
Godišnjak Akademije pravnih znanosti Hrvatske = Croatian Academy of legal sciences yearbook (1847-7615) 10 (2019), 1; 409-423

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni članak, znanstveni

Ključne riječi
Europska unija ; kolizijska pravila ; međunarodno privatno pravo ; mjerodavno pravo ; prava osobnosti
(Applicable law ; conflict of laws rules ; European Union ; personality rights ; private international law)

Sažetak
Uredba (EZ) br. 864/2007 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. srpnja 2007. o pravu koje se primjenjuje na izvanugovorne obveze (Uredba Rim II) sadržava pravila o mjerodavnom pravu za izvanugovorne obveze i jedan je od najvažnijih izvora europskoga međunarodnog privatnog prava. Zbog nemogućnosti pronalaska kompromisa u vezi s odgovarajućom poveznicom za povrede prava osobnosti u zakonodavnom postupku donošenja Uredbe Rim II europski zakonodavac odlučio je isključiti povrede prava osobnosti iz polja primjene Uredbe Rim II. Budući da to pitanje nije uređeno relevantnim izvorom europskoga međunarodnog privatnog prava, sudovi svake države članice EU-a primjenjuju nacionalna kolizijska pravila. U Republici Hrvatskoj krajem 2017. godine donesen je novi Zakon o međunarodnom privatnom pravu koji je na snagu stupio u siječnju 2019. godine. Hrvatski je zakonodavac u novom Zakonu odlučio proširiti primjenu Uredbe Rim II i na ona pitanja koja su isključena iz njezina polja primjene, što za posljedicu ima činjenicu da će se na hrvatskim sudovima pravo mjerodavno za povrede prava osobnosti određivati prema općoj odredbi Uredbe Rim II koja se temelji na poveznici mjesta nastanka izravne štete. Iz navedenoga razvidan je utjecaj europskoga prava na hrvatsko međunarodno privatno pravo, ne samo u slučajevima koji ulaze u polje primjene izvora europskoga međunarodnog privatnog prava nego i u slučajevima koji samim tim izvorima nisu pokriveni. Cilj je ovoga rada ispitati je li pristup prihvaćen u novom Zakonu o međunarodnom privatnom pravu najbolji izbor za slučajeve povrede prava osobnosti, posebice imajući u vidu polemike koje su se vodile oko adekvatnosti poveznice mjesta nastanka štete za predmete povrede prava osobnosti tijekom zakonodavnog postupka donošenja Uredbe Rim II.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Danijela Vrbljanac, (327312)

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • ERIH PLUS


Citati