Karakterizacija klorogenskih kiselina iz instant kava primjenom diferencijalne pulsne voltametrije (CROSBI ID 428071)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jurić, Marijana
Tomac, Ivana
hrvatski
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz instant kava primjenom diferencijalne pulsne voltametrije
Kava je jedan od omiljenih napitaka uz čaj i kakao te predstavlja jedan od izvora klorogenskih kiselina u svakodnevnoj prehrani. Klorogenske kiseline ubrajaju se u grupu hidroksicimetnih kiselina poznatih po svom zaštitnom utjecaju na zdravlje ljudi. Zadatak ovog diplomskog rada bio je primjena diferencijalne pulsne voltametrije na elektrokemijsko ponašanje klorogenskih kiselina u instant kavama (Jacobs Monarch, Nescaffé Gold, Jacobs Cronat Gold i Franck Classical). Ispitivanje elektrokemijskog ponašanja provedeno je u troelektrodnoj ćeliji s radnom elektrodom od staklastog ugljika, referentna elektroda srebro/srebro klorid i protuelektrodom žicom platine. Elektrokemijska mjerenja odvijala su se u fosfatnom puferu različitih pH vrijednosti. Na osnovi istraživanja elektrokemijskih svojstava klorogenske kiseline u usporedbi s kafeinskom kiselinom, a primjenom DPV metode, može se zaključiti da na njihova elektrokemijska svojstva značajno utječe kemijska struktura, primijenjena višestruka uzastopna polarizacija i koncentracije analita. Rezultati sadržaja ukupnih klorogenskih kiselina u ispitivanim kavama dobiveni primjenom elektrokemijske metode uspoređeni su s rezultatima ukupnih polifenola dobivenih primjenom spektrofotometrijske Folin-Ciocalteu metode. Prema sadržaju klorogenskih kiselina može se zaključiti da su ispitane vrste kave sličnog sadržaja klorogenskih kiselina.
instant kava ; klorogenske kiseline ; diferencijalna pulsna voltametrija ; ukupni poilfenoli ; Folin-Ciocalteu metoda
nije evidentirano
engleski
Characterization of Chlorogenic Acids in Instant Coffee Using Differential Pulse Voltammetry
nije evidentirano
Instant coffee ; chlorogenic acids ; differential pulse voltammetry ; total polyphenols ; Folin-Ciocalteu method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
11.06.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek