Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakterizacija klorogenskih kiselina iz instant kava primjenom diferencijalne pulsne voltametrije (CROSBI ID 428071)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jurić, Marijana Karakterizacija klorogenskih kiselina iz instant kava primjenom diferencijalne pulsne voltametrije / Tomac, Ivana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Jurić, Marijana

Tomac, Ivana

hrvatski

Karakterizacija klorogenskih kiselina iz instant kava primjenom diferencijalne pulsne voltametrije

Kava je jedan od omiljenih napitaka uz čaj i kakao te predstavlja jedan od izvora klorogenskih kiselina u svakodnevnoj prehrani. Klorogenske kiseline ubrajaju se u grupu hidroksicimetnih kiselina poznatih po svom zaštitnom utjecaju na zdravlje ljudi. Zadatak ovog diplomskog rada bio je primjena diferencijalne pulsne voltametrije na elektrokemijsko ponašanje klorogenskih kiselina u instant kavama (Jacobs Monarch, Nescaffé Gold, Jacobs Cronat Gold i Franck Classical). Ispitivanje elektrokemijskog ponašanja provedeno je u troelektrodnoj ćeliji s radnom elektrodom od staklastog ugljika, referentna elektroda srebro/srebro klorid i protuelektrodom žicom platine. Elektrokemijska mjerenja odvijala su se u fosfatnom puferu različitih pH vrijednosti. Na osnovi istraživanja elektrokemijskih svojstava klorogenske kiseline u usporedbi s kafeinskom kiselinom, a primjenom DPV metode, može se zaključiti da na njihova elektrokemijska svojstva značajno utječe kemijska struktura, primijenjena višestruka uzastopna polarizacija i koncentracije analita. Rezultati sadržaja ukupnih klorogenskih kiselina u ispitivanim kavama dobiveni primjenom elektrokemijske metode uspoređeni su s rezultatima ukupnih polifenola dobivenih primjenom spektrofotometrijske Folin-Ciocalteu metode. Prema sadržaju klorogenskih kiselina može se zaključiti da su ispitane vrste kave sličnog sadržaja klorogenskih kiselina.

instant kava ; klorogenske kiseline ; diferencijalna pulsna voltametrija ; ukupni poilfenoli ; Folin-Ciocalteu metoda

nije evidentirano

engleski

Characterization of Chlorogenic Acids in Instant Coffee Using Differential Pulse Voltammetry

nije evidentirano

Instant coffee ; chlorogenic acids ; differential pulse voltammetry ; total polyphenols ; Folin-Ciocalteu method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

11.06.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija