Utjecaj aktivnog i pametnog načina pakiranja na trajnost mesa (CROSBI ID 267644)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Galić, Kata ; Kurek, Mia ; Ščetar, Mario
hrvatski
Utjecaj aktivnog i pametnog načina pakiranja na trajnost mesa
Impresivan porast interesa za koncept aktivnog pakiranja (AP) uglavnom je posljedica rastuće populacije i istodobnog povećanja potražnje za hranom i potrošačkih trendova. Koncept aktivnog pakiranja datira još od 60-ih godina prošlog stoljeća, dok se na tržištu Europske unije (EU) pojavljuje 2004. godine promjenom zakonske regulative o materijalima u dodiru s hranom (Regulation 2004.). Aktivno pakiranje obuhvaća prisutnost aktivne komponente u sustavu pakiranja s ciljem održavanja ili povećanja kvalitete i trajnosti proizvoda pa tako i mesa. U aktivne sustave ubrajaju se: apsorberi kisika i ugljikova dioksida, izračivači kisika i ugljikova dioksida, sredstva za kontrolu vlage te antimikrobni sustavi. Pametni sustavi pakiranja su oni koji opažaju stanje unutar pakovine i pružaju informaciju potrošaču o kvaliteti i/ili zdravstvenoj ispravnosti upakiranog sadržaja tijekom transporta i skladištenja. U takve senzore ubrajaju se oni koji ukazuju na integritet pakovine, svježinu proizvoda, pokazatelje vremena i temperature itd.
active packaging, smart packaging, meat shelf life
nije evidentirano
engleski
Influence of active and smart packaging method on meat shelf life
nije evidentirano
aktivno pakiranje, pametno pakiranje, trajnost mesa
nije evidentirano