Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakteristike prehrane oboljelih od dijabetesa tipa 1 s Hashimoto tiroiditisom (CROSBI ID 427976)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nožica, Anamarija Karakteristike prehrane oboljelih od dijabetesa tipa 1 s Hashimoto tiroiditisom / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Nožica, Anamarija

Banjari, Ines

hrvatski

Karakteristike prehrane oboljelih od dijabetesa tipa 1 s Hashimoto tiroiditisom

Dijabetes mellitus tipa 1 (DMT1) i bolesti štitnjače su dva najčešća endokrinološka poremećaja koja se često javljaju istovremeno. Ističu se Hashimoto tiroiditis (HT) odnosno stanje hipotireoze i Gravesova bolest (GB) koju odražava stanje hipertireoze. Specifičnost je ta što se ova dva stanja mogu međusobno izmjenjivati. Etiologija autoimune bolesti štitnjače vrlo je kompleksna i nedovoljno razjašnjena te stoga ne čudi što ne postoje službene smjernice za prehranu kod ovih stanja. Provedeno je opažajno istraživanje primjenom anonimnog upitnika koje je imalo za cilj analizirati karakteristike prehrane oboljelih od DMT1 s razvijenim HT (DMT1+HT, N=23) u odnosu na kontrolnu skupinu (samo DMT1, N=31). Samo jedan ispitanik je imao GB a 22 HT, 95, 6 % su žene, a prosječna starost oboljelih 27, 5 ± 10, 1 godina. Pretilost je utvrđena samo kod DMT1+HT (10, 5 %) što se može dovesti u vezu s usporenim metabolizmom kod hipotireoze. Nisu utvrđene značajne razlike u konzumaciji osnovnih šest skupina hrane, no DMT1+HT ispitanici su češće isključivali mlijeko i/ili gluten iz prehrane a kao rezultat vlastitog istraživanja na internetu. DMT1+HT ispitanici jedu više povrća pri tome se bazirajući uglavnom na zeleno lisnatom povrću koje je važan izvor goitrogena. Oni također češće dosoljavaju hranu i prije nego ju probaju (17, 4 % u odnosu na 16, 1 % ; p=0, 008), a kuhinjska sol predstavlja važan izvor joda u prehrani (mandatorno obogaćivanje). Stručna edukacija o izvorima joda i goitrogena u hrani za oboljele s bolesti štitnjače je prijeko potrebna kako bi se izbjeglo posezanje za alternativnim i često neprovjerenim informacijama.

Dijabetes tip 1 ; autoimune bolesti štitnjače ; Hashimoto tiroiditis ; karakteristike prehrane ; prehrambeni izvori joda

nije evidentirano

engleski

Dietary Characteristics of Type 1 Diabetics with Hashimoto Thyroiditis

nije evidentirano

Type 1 diabetes ; autoimmune thyroid disease ; Hashimoto thyroiditis ; dietary characteristics ; dietary iodine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

18.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam