UTJECAJ PREHRANE NA PREVENCIJU I PROGRESIJU ALZHEIMEROVE BOLESTI (CROSBI ID 427971)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tea Vučković
Šamanić, Ivica
hrvatski
UTJECAJ PREHRANE NA PREVENCIJU I PROGRESIJU ALZHEIMEROVE BOLESTI
Alzheimerova bolest najčešći je oblik demencije. Zbog znatnog porasta udjela starije populacije u svim razvijenim zemljama prepoznata je potreba interveniranja u borbi protiv ove bolesti. Alzheimerova bolest(AB) teška je i progresivna i čini veliki teret za bolesnika, obitelj i društvo. Kao jedan od mnogih rizičnih čimbenika navodi se obrazac prehrane. Suplementacija antioksidansima, vitaminima, polifenolima i masnim kiselinama pokazali su pozitivan učinak na prevenciju AB. Također, konzumacija određene hrane poput voća, povrća, ribe, mlijeka, kave i čaja u sklopu kvalitetnog obrasca prehrane mogli bi smanjiti rizik od pojave AB.
Alzheimerova bolest, demencija, prehrana, prevencija
nije evidentirano
engleski
NUTRITION AND PREVENTION OF ALZHEIMER'S DISEASE
nije evidentirano
Alzheimer’s disease, dementia, nutrition, prevention
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
19.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Split