Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ PREHRANE NA PREVENCIJU I PROGRESIJU ALZHEIMEROVE BOLESTI (CROSBI ID 427971)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tea Vučković UTJECAJ PREHRANE NA PREVENCIJU I PROGRESIJU ALZHEIMEROVE BOLESTI / Šamanić, Ivica (mentor); Split, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, . 2019

Podaci o odgovornosti

Tea Vučković

Šamanić, Ivica

hrvatski

UTJECAJ PREHRANE NA PREVENCIJU I PROGRESIJU ALZHEIMEROVE BOLESTI

Alzheimerova bolest najčešći je oblik demencije. Zbog znatnog porasta udjela starije populacije u svim razvijenim zemljama prepoznata je potreba interveniranja u borbi protiv ove bolesti. Alzheimerova bolest(AB) teška je i progresivna i čini veliki teret za bolesnika, obitelj i društvo. Kao jedan od mnogih rizičnih čimbenika navodi se obrazac prehrane. Suplementacija antioksidansima, vitaminima, polifenolima i masnim kiselinama pokazali su pozitivan učinak na prevenciju AB. Također, konzumacija određene hrane poput voća, povrća, ribe, mlijeka, kave i čaja u sklopu kvalitetnog obrasca prehrane mogli bi smanjiti rizik od pojave AB.

Alzheimerova bolest, demencija, prehrana, prevencija

nije evidentirano

engleski

NUTRITION AND PREVENTION OF ALZHEIMER'S DISEASE

nije evidentirano

Alzheimer’s disease, dementia, nutrition, prevention

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

19.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Nutricionizam