Prinos, raspodjela i kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja u odnosu na tjelesnu masu i sustav držanja (CROSBI ID 427866)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Radić, Ivan
Senčić, Đuro
hrvatski
Prinos, raspodjela i kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja u odnosu na tjelesnu masu i sustav držanja
Istraživan je utjecaj tjelesne mase (100 i 130 kg) i sustava držanja (otvoreni i poluotvoreni) na prinos, raspodjelu i kvalitetu, mesa crnih slavonskih svinja. Svinje iz otvorenoga sustava hranjene su ekstenzivno (paša), a iz poluotvorenoga sustava hranjene su obrokom od kombinacije krmne smjese i zelene mase (lucerne). Tjelesne mase i sustavi držanja svinja imali su djelomičan utjecaj na konformaciju i kompoziciju svinjskih polovica i kvalitetu mesa. Nisu utvrđene razlike u mesnatosti svinjskih polovica s obzirom na sustave držanja svinja, ali su svinje manjih tjelesnih masa imale značajno više mesa od svinja većih tjelesnih masa u poluotvorenom sustavu. Stupanj crvenila mesa (CIE “L”) je veći kod svinja većih tjelesnih masa u otvorenome sustavu držanja. Kvaliteta mesa u svim skupinama bila je vrlo dobra.
Crna slavonska svinja; tjelesna masa; sustav držanja; mesnatost i kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
Revenue distribution and quality of meat from Black Slavonian Pigs in relation to body weight and keeping system
nije evidentirano
Black Slavonian Pig; body mass; keeping system; meatiness and meat quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
12.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Osijek