Uloga egzopolisaharida u probiotičkoj aktivnosti soja producenta Lactobacillus fermentum D12 (CROSBI ID 427864)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lorena Jaković
prof. dr. sc. Jagoda Šušković
hrvatski
Uloga egzopolisaharida u probiotičkoj aktivnosti soja producenta Lactobacillus fermentum D12
Egzopolisaharidi, poznati kao mikrobni polisaharidi sintetizirani od strane određenih vrsta bakterija mliječne kiseline, pronašli su primjenu u raznim područjima zbog mnogih povoljnih učinaka. U ovom radu se istražilo kako koncentracija sintetiziranih mikrobnih biopolimera, soja producenta Lactobacillus fermentum D12, utječe na adhezijska svojstva i zaštitu stanica prilikom stresnih uvjeta. Usporedba preživjelih stanica prije i nakon liofilizacije te prolaska kroz simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta, omogućila je donošenje zaključka o mogućoj probiotičkoj aktivnosti egzopolisaharida. Iako su rezultati liofilizacije pokazali veće preživljavanje uz prisustvo EPOL-a, razlike u rezultatima nisu bile značajne. Kod ispitivanja preživljavanja u uvjetima GIT-a vidljivo je veće preživljavanje stanica kod EPOL-a 0, 2 mg/mL, ali ujedno i inhbicija rasta stanica kod EPOL-a 1 mg/mL. Na temelju izmjerene apsorbancije dobiveni su rezultati autoagregacije i adhezije na mucin za pojedine koncentracije egzopolisaharida te je vidljiv pozitivan učinak. Rezultati sposobnosti adhezije na Caco-2 stanice ukazuju da određena koncentracija EPOL-a omogućuje preživljavanje stanica.
bakterije mliječne kiseline, egzopolisaharidi, probiotička aktivnost
nije evidentirano
engleski
The role of exopolysaccharide in probiotic activity from Lactobacillus fermentum D12 strain
nije evidentirano
lactic acid bacteria, exopolysaccharides, prolactic acid bacteria, exopolysaccharides, probiotic activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
15.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska