Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada (CROSBI ID 64465)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Draženka Komes ; Aleksandra Vojvodić Cebin Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 57-74

Podaci o odgovornosti

Draženka Komes ; Aleksandra Vojvodić Cebin

hrvatski

Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada

Sukladno tendencijama ekološki prihvatljive i ekonomične proizvodnje funkcionalnih prehrambenih proizvoda, velika pozornost istraživača i prehrambenih tehnologa usmjerena je na sekundarne biljne sirovine, kao važne, ali nedovoljno istražene, izvore bioaktivnih sastojaka. U novije vrijeme posebice je povećan interes za neprobavljivim oligosaharidima kao funkcionalnim prehrambenim sastojcima, zbog njihovog izraženog prebiotičkog potencijala. Stoga je u ovom poglavlju dan pregled fizikalno-kemijskih svojstava oligosaharida te su ukratko opisane tehnike proizvodnje iz agro- industrijskog otpada, funkcionalni učinci i industrijska primjena neprobavljivih oligosaharida. Posebno su navedene sekundarne biljne sirovine, načini izdvajanja i potencijalna primjena pektinskih i ksilanskih oligosaharida, koji se posljednjih godina najviše istražuju te se kategoriziraju kao „prebiotici u usponu“.

agro-industrijski otpad, funkcionalna hrana, oligosaharidi, polisaharidi, prebiotici

nije evidentirano

engleski

Functional potential of oligosaccharides from agro-industrial waste

nije evidentirano

agro-industrial waste, functional food, oligosaccharides, polysaccharides, prebiotics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

57-74.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Šubarić, Drago

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2017.

978-953-7005-51-1

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija