Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada (CROSBI ID 64465)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Draženka Komes ; Aleksandra Vojvodić Cebin
hrvatski
Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada
Sukladno tendencijama ekološki prihvatljive i ekonomične proizvodnje funkcionalnih prehrambenih proizvoda, velika pozornost istraživača i prehrambenih tehnologa usmjerena je na sekundarne biljne sirovine, kao važne, ali nedovoljno istražene, izvore bioaktivnih sastojaka. U novije vrijeme posebice je povećan interes za neprobavljivim oligosaharidima kao funkcionalnim prehrambenim sastojcima, zbog njihovog izraženog prebiotičkog potencijala. Stoga je u ovom poglavlju dan pregled fizikalno-kemijskih svojstava oligosaharida te su ukratko opisane tehnike proizvodnje iz agro- industrijskog otpada, funkcionalni učinci i industrijska primjena neprobavljivih oligosaharida. Posebno su navedene sekundarne biljne sirovine, načini izdvajanja i potencijalna primjena pektinskih i ksilanskih oligosaharida, koji se posljednjih godina najviše istražuju te se kategoriziraju kao „prebiotici u usponu“.
agro-industrijski otpad, funkcionalna hrana, oligosaharidi, polisaharidi, prebiotici
nije evidentirano
engleski
Functional potential of oligosaccharides from agro-industrial waste
nije evidentirano
agro-industrial waste, functional food, oligosaccharides, polysaccharides, prebiotics
nije evidentirano
Podaci o prilogu
57-74.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Šubarić, Drago
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2017.
978-953-7005-51-1