Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija pektinskih biofilmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima izoliranim iz otpada espresso kave (CROSBI ID 427792)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ban, Lucija Karakterizacija pektinskih biofilmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima izoliranim iz otpada espresso kave / Ninčević Grassino, Antonela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Ban, Lucija

Ninčević Grassino, Antonela

hrvatski

Karakterizacija pektinskih biofilmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima izoliranim iz otpada espresso kave

U ovom radu je određen sadržaj fenola i flavonoida u uzorcima espresso kave i otpada, jeftinog i ekološki prihvatljivog biosupstrata, zaostalog nakon njene pripreme. Spektrofotometrijskom analizom je pokazano da espresso kava sadrži 225 do 298 mg g-1, a otpad 10 do 24 mg g-1 ukupnih fenola. Utvrđeno je da početna odvaga otpada od 1, 5 g, volumni udio etanola od 70 % i vrijeme od 60 minuta pogoduju njihovoj učinkovitoj ekstrakciji, pa su navedeni parametri upotrebljeni pri pripremi ekstrakata (5, 10 i 20 %) inkorporiranih u pektinske biofilmove. Karakterizacijom boje biofilmova utvrđeno je da uzorci sa inkorporiranim ekstraktima otpada kave jesu tamniji od standarda (1 i 2 % pektin), dok je analizom teksuralnih svojstava pokazano da biofilm priređen otapanjem 2 %-tnog pektina u 20 %-tnom etanolnom ekstaktu otpada kave ima najveću čvrstoću.

biofilmovi, otpad espresso kave, pectin, polifenoli

nije evidentirano

engleski

Characterization of pectin biofilms enriched with polyphenolic extracts isolated from espresso coffee waste

nije evidentirano

biofilms, espresso coffee waste, pectin, polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

15.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija