Karakterizacija pektinskih biofilmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima izoliranim iz otpada espresso kave (CROSBI ID 427792)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ban, Lucija
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Karakterizacija pektinskih biofilmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima izoliranim iz otpada espresso kave
U ovom radu je određen sadržaj fenola i flavonoida u uzorcima espresso kave i otpada, jeftinog i ekološki prihvatljivog biosupstrata, zaostalog nakon njene pripreme. Spektrofotometrijskom analizom je pokazano da espresso kava sadrži 225 do 298 mg g-1, a otpad 10 do 24 mg g-1 ukupnih fenola. Utvrđeno je da početna odvaga otpada od 1, 5 g, volumni udio etanola od 70 % i vrijeme od 60 minuta pogoduju njihovoj učinkovitoj ekstrakciji, pa su navedeni parametri upotrebljeni pri pripremi ekstrakata (5, 10 i 20 %) inkorporiranih u pektinske biofilmove. Karakterizacijom boje biofilmova utvrđeno je da uzorci sa inkorporiranim ekstraktima otpada kave jesu tamniji od standarda (1 i 2 % pektin), dok je analizom teksuralnih svojstava pokazano da biofilm priređen otapanjem 2 %-tnog pektina u 20 %-tnom etanolnom ekstaktu otpada kave ima najveću čvrstoću.
biofilmovi, otpad espresso kave, pectin, polifenoli
nije evidentirano
engleski
Characterization of pectin biofilms enriched with polyphenolic extracts isolated from espresso coffee waste
nije evidentirano
biofilms, espresso coffee waste, pectin, polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
15.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb