Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1011818

Patnje mladoga Tadije ili neuzvraćena ljubav na dvanaest načina


Majdenić, Valentina; Vučetić, Andrea
Patnje mladoga Tadije ili neuzvraćena ljubav na dvanaest načina // Tadijino stoljeće: povijest, kultura, identitet / Matanović, Damir ; Zielinski, Boguslav ; Turbić Hadžagić, Amira ; Berbić Kolar, Emina (ur.).
Osijek-Poznanj: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u OSijeku ; Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u OSijeku ; Sveučilište Adama Mickiewicza u Poznanju ; Fakultet za poljsku i klasičnu filologiju, 2018. str. 111-124 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Patnje mladoga Tadije ili neuzvraćena ljubav na dvanaest načina
(The Sorrows of Young Tadija or unrequited love on twelve ways)

Autori
Majdenić, Valentina ; Vučetić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Tadijino stoljeće: povijest, kultura, identitet / Matanović, Damir ; Zielinski, Boguslav ; Turbić Hadžagić, Amira ; Berbić Kolar, Emina - Osijek-Poznanj : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u OSijeku ; Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u OSijeku ; Sveučilište Adama Mickiewicza u Poznanju ; Fakultet za poljsku i klasičnu filologiju, 2018, 111-124

ISBN
978-953-6965-69-4

Skup
Međunarodni znanstveni skup Tadijino stoljeće: povijest, kultura, identitet

Mjesto i datum
Slavonski Brod, Hrvatska, 26-27.6.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Dragutin Tadijanović ; ljubavna pisma ; Patnje mladoga Werthera
(Dragutin Tadijanović ; love letters ; Sorrows of Young Werther)

Sažetak
Tadijanovićevo je književno stvaralaštvo najčešće sinonim za izuzetno bogat pjesnički izričaj. Međutim, manji je krug čitatelja upoznat sa zavidnim brojem njegovih pisama koja je sâm sabrao i objavio povodom stotoga rođendana, a svojim stilom pisanja, mogla bi se smatrati umjetničkom prozom. Veliku pažnju svakako zaslužuju ljubavna pisma koja se mogu podijeliti u dvije velike skupine ukoliko se za njihovo razgraničenje uzme prijelomna 1933. godina – ona u kojoj je upoznao ljubav svoga života i buduću suprugu Jelicu Ljevaković. Autorice ovoga rada smatraju izuzetno važnim upravo razdoblje od 1922. do 1933. godine kada nam se mladi Tadijanović razotkriva u svojoj ljubavnoj boli, neodoljivo podsjećajući na Goetheovog Werthera. Čarolija je njegovih pisama u vjerodostojnosti i autentičnosti, budući da su autobiografsko svjedočanstvo nesretno zaljubljenog, ranjivog, ali i zaljubljivog mladića. Cilj je rada analizirati 11-godišnja pisma dostavljena impozantnoj brojci od čak 12 djevojaka, komparirajući učestalost pisanja pojedinim djevojkama, način oslovljavanja, stupanj prisnosti, intenzitet prisutnih emocija, itd. U toj građi poseban su misterij pisma posvećena djevojkama s inicijalima, čija prava imena nikada nije otkrio, za razliku od preostalih 9 ženskih imena. Iako pisma odišu verterovskim Weltschmerzom , a Tadijanović se u predgovoru Sabranih pisama poigrava sintagmom „patnje mladoga Tadije“, posredno intertekstualizirajući poznato djelo svjetske književnosti, jasno je da nije odustao od života kao Werther. Pisma predstavljaju dosad nepoznatog Tadiju, u čijim se proznim početcima ujedno brusilo i njegovo pjesničko umijeće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovane znanosti, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Valentina Majdenić, (290546)