Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1011695

Frazeologija i emotikoni - što ih to veže i spaja?


Macan, Željka, Rogina, Tajana
Frazeologija i emotikoni - što ih to veže i spaja? // Slavofraz 2018. Frazeologija, učenje i poučavanje. Zbornik radova s međunarodne znanstvene konferencije održane od 18. do 21. travnja 2018. na Filozofskome fakultetu u Rijeci / Macan, Željka (ur.).
Rijeka: Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet, 2019. str. 197-208 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Frazeologija i emotikoni - što ih to veže i spaja?
(Phraseology and emoticons - what binds them together?)

Autori
Macan, Željka, Rogina, Tajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Slavofraz 2018. Frazeologija, učenje i poučavanje. Zbornik radova s međunarodne znanstvene konferencije održane od 18. do 21. travnja 2018. na Filozofskome fakultetu u Rijeci / Macan, Željka - Rijeka : Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet, 2019, 197-208

ISBN
978-953-7975-86-9

Skup
Slavofraz 2018. Frazeologija, učenje i poučavanje

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 18.-21. 04. 2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Frazeologija ; emotikoni ; značenje ; komunikacijska funkcija ; nastava jezika ; frazemska slika ; univerzalni karakter
(Phraseology ; emoticons ; meaning ; communicative function ; language teaching ; idiom background image ; universal character)

Sažetak
Moderne su tehnologije donijele i nov način komunikacije. Komunikacijskim inovacijama u prividnom (virtualnom) prostoru Interneta pripadaju i emotikoni – slikovni simboli za osjećaje, stavove i predmete kojima se izražava odnos pošiljatelja određene poruke prema njezinu primatelju ili samomu sadržaju. Emotikoni u tekstualni sloj neke poruke unose elemente svojstvene govornoj situaciji te nerijetko zamjenjuju komentar, način na koji se što želi reći, te stav govornika prema određenoj temi. S frazeologijom ih povezuje slikovitost, ustaljenost ili reproduktivnost, ekspresivnost, konotativno značenje i sintaktička funkcija, što će se pokazati i na odabranim primjerima iz hrvatske, engleske i njemačke frazeologije. Jezična slika raznih psihičkih stanja, u prvome redu kao izraza raspoloženja i stanja duha, frazemska slika kao značenjski talog te emotikoni kao slikovni izrazi i apstraktni, simbolični znakovi povezani su svojim značenjem i komunikacijskom funkcijom. Ta se povezanost može iskoristiti i u nastavi jezika, pri obradi, usustavljivanju i uvježbavanju frazeološkoga fonda određenoga jezika na pojedinomu stupnju njegova učenja, za što se navode i odgovarajući primjeri. Povezivanje frazeologije s emotikonima omogućava univerzalni karakter davaoca odgovarajuće slike, a upravo su emocije područje koje i u dijakronijskom i u sinkronijskom pristupu posjeduje velik broj primatelja određene slike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
uniri-human-18-285

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Željka Macan, (348723)

Časopis indeksira:


  • Current Contents Connect (CCC)
  • Scopus