Intolerancija na laktozu i alergija na proteine kravljeg mlijeka (CROSBI ID 427718)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Turić, Ana
Antunac, Neven
hrvatski
Intolerancija na laktozu i alergija na proteine kravljeg mlijeka
Intolerancija na laktozu i alergija na proteine kravljeg mlijeka danas predstavljaju problem koji se često javlja. U radu su prikazani i opisani pojmovi intolerancije na laktozu te alergije na proteine kravljeg mlijeka, te njihov negativan učinak na zdravlje čovjeka što uključuje pojavu tegoba poput dijareje, povraćanja, nadutosti, alergijskih reakcija i dr., te njihovu prevenciju, i liječenje. Ova dva pojma je potrebno razlikovati tako se kod alergije na proteine kravljeg mlijeka radi o reagiranju imunološkog sustava dok se kod intolerancije na laktozu radi o nepodnošenju određenog sastojka hrane uslijed nemogućnosti njegove probave (npr. enzimatski nedostatak) ili nekog drugog neimunološkog razloga. Rješavanje ovih dvaju problema predstavlja veliki izazov za mliječnu industriju, te poticaj za razvoj proizvoda koji će pomoći populaciji zahvaćenoj ovim problemima.
intolerancija na laktozu, alergija na proteine kravljeg mlijeka, laktoza, mljekarska industrija
nije evidentirano
engleski
Lactose intolerance and allergy to proteins of cows milk
nije evidentirano
lactose intolerance, allergy to proteins of cows milk, lactose, dairy industry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
12.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb