Procjena proklijavanja u klasu kod različitih genotipova pšenice u polju i laboratoriju (CROSBI ID 427695)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Repinec, Doris
Lovrić, Ana
hrvatski
Procjena proklijavanja u klasu kod različitih genotipova pšenice u polju i laboratoriju
Priježetveno proklijavanje negativno utječe na prinos i kvalitetu zrna pšenice. Dormantnost zrna je glavna komponenta otpornosti na priježetveno proklijavanje. Poljski pokus s 23 genotipa ozime pšenice postavljen je tijekom vegetacijske sezone 2017./2018. na lokaciji Botinec. Pomoću tri laboratorijska testa klijavosti: cijela zrna u vodi (ZV), embriji u vodi (EV) i embriiji u otopini ABA (EABA) procijenjena je dormantnost u dva roka, žetvenoj zriobi (1. rok) i 10 dana nakon žetvene zriobe (2. rok), dok je poljsko proklijavanje procijenjeno u 2. roku. Analiza varijance pokazala je postojanje signifikantnog učinka genotipa, testa klijavosti kao i njihove interakcije za parametre klijavosti u oba roka. Vrijednost proklijalih zrna u polju varirala je kod 23 genotipa u rasponu od 2% do 58%. Indeks klijanja (GI) većine genotipova bio je manji u testu ZV nego kod EABA. Korelacija između GI u laboratoriju i postotka proklijalih zrna u polju je bila veća u 1. roku nego u 2. roku.
pšenica, priježetevno proklijavanje, dormantnost, oplemenjivanje, klijavost
nije evidentirano
engleski
Estimation of pre-harvest sprouting in different wheat genotaypes in the field and laboratory
nije evidentirano
wheat, pre-harvest sprouting, dormancy, breeding, germination
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
11.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb