Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1011311

Pojavnost mikotoksina u žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj


Pleadin, Jelka
Pojavnost mikotoksina u žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj // 9. Stručni skup Okoliš i zdravlje
Koprivnica, Hrvatska, 2019. (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)


Naslov
Pojavnost mikotoksina u žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj
(Occurrence of mycotoxins in cereals cultivated in the Republic of Croatia)

Autori
Pleadin, Jelka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni

Skup
9. Stručni skup Okoliš i zdravlje

Mjesto i datum
Koprivnica, Hrvatska, 05.07.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Mikotoksini ; žitarice ; Hrvatska ; pojavnost ; toksičnost ; prevencija
(Mycotoxins ; cereals ; Croatia ; incidence ; toxicity ; prevention)

Sažetak
Mikotoksini su česti kontaminanti hrane i hrane za životinje, primarno žitarica i njihovih proizvoda. Kontaminacija mikotoksinima može uzrokovati brojne kronične i akutne toksične učinke u ljudi i životinja. Razina onečišćenja ovisina je o brojnim čimbenicima, a započinje još na polju i moguća je u svim fazama proizvodnje hrane „od polja do stola“, uključujući skladištenje, te varira s obzirom na geografsko područje i klimatske uvjete. U cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje ljudi i životinja, kao i ekonomskih gubitaka u industriji, vrlo je značajna primjena prikladnih preventivnih mjera, a ukoliko i dođe do značajnijeg onečišćenja primjena učinkovitih metoda redukcije odnosno dekontaminacije, uz sustavnu kontrolu razine mikotoksina primjenom suvremenih analitičkih metoda. U žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj značajno veće vrijednosti koncentracija u odnosu na definirane zakonodavstvom određene su 2013. godine u kukuruzu za aflatoksin B1, a 2014. godine za fuzarijske mikotoksine deoksinivalenol, zeralenon, fumonizin i T-2/HT-2 toksin. Analizom podataka utvrđena je povezanost povišenih koncentracija ovih kontaminanata s ekstremnim vremenskim prilikama po pitanju temperature i razine padalina, zabilježenim u Hrvatskoj tijekom promatranog razdoblja po regijama uzgoja žitarica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (Jelka Pleadin, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jelka Pleadin, (273891)

Citiraj ovu publikaciju

Pleadin, Jelka
Pojavnost mikotoksina u žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj // 9. Stručni skup Okoliš i zdravlje
Koprivnica, Hrvatska, 2019. (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)
Pleadin, J. (2019) Pojavnost mikotoksina u žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj. U: 9. Stručni skup Okoliš i zdravlje.
@article{article, author = {Pleadin, J.}, year = {2019}, keywords = {mycotoxins, cereals, Croatia, incidence, toxicity, prevention}, title = {Occurrence of mycotoxins in cereals cultivated in the Republic of Croatia}, keyword = {mycotoxins, cereals, Croatia, incidence, toxicity, prevention}, publisherplace = {Koprivnica, Hrvatska} }