Pojavnost mikotoksina u žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 678653)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Pleadin, Jelka
hrvatski
Pojavnost mikotoksina u žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj
Mikotoksini su česti kontaminanti hrane i hrane za životinje, primarno žitarica i njihovih proizvoda. Kontaminacija mikotoksinima može uzrokovati brojne kronične i akutne toksične učinke u ljudi i životinja. Razina onečišćenja ovisina je o brojnim čimbenicima, a započinje još na polju i moguća je u svim fazama proizvodnje hrane „od polja do stola“, uključujući skladištenje, te varira s obzirom na geografsko područje i klimatske uvjete. U cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje ljudi i životinja, kao i ekonomskih gubitaka u industriji, vrlo je značajna primjena prikladnih preventivnih mjera, a ukoliko i dođe do značajnijeg onečišćenja primjena učinkovitih metoda redukcije odnosno dekontaminacije, uz sustavnu kontrolu razine mikotoksina primjenom suvremenih analitičkih metoda. U žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj značajno veće vrijednosti koncentracija u odnosu na definirane zakonodavstvom određene su 2013. godine u kukuruzu za aflatoksin B1, a 2014. godine za fuzarijske mikotoksine deoksinivalenol, zeralenon, fumonizin i T-2/HT-2 toksin. Analizom podataka utvrđena je povezanost povišenih koncentracija ovih kontaminanata s ekstremnim vremenskim prilikama po pitanju temperature i razine padalina, zabilježenim u Hrvatskoj tijekom promatranog razdoblja po regijama uzgoja žitarica.
mikotoksini ; žitarice ; Hrvatska ; pojavnost ; toksičnost ; prevencija
nije evidentirano
engleski
Occurrence of mycotoxins in cereals cultivated in the Republic of Croatia
nije evidentirano
mycotoxins ; cereals ; Croatia ; incidence ; toxicity ; prevention
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2019.
nije evidentirano
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
9. Stručni skup Okoliš i zdravlje
predavanje
05.07.2019-05.07.2019
Koprivnica, Hrvatska