Utjecaj sustava držanja na kvalitetu mesa crne slavonske svinje (CROSBI ID 678594)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Gvozdanović, Kristina ; Margeta, Vladimir ; Djurkin Kušec, Ivona ; Margeta, Polonca ; Kušec, Goran
hrvatski
Utjecaj sustava držanja na kvalitetu mesa crne slavonske svinje
Istraživanje je provedeno na 40 svinja crne slavonske pasmine. Svinje su bile podijeljene u dvije skupine s obzirom na sustav uzgoja ; uzgoj na pašnjaku te uzgoj na dubokoj stelji. Uzgoj na pašnjaku provođen je do dobi od 18 mjeseci, dok je uzgoj na dubokoj stelji trajao do dobi od 15 mjeseci starosti svinja. Nakon završetka tova, svinje su zaklane te su im određeni parametri sastava trupa te kakvoće mesa. Rezultati istraživanja su pokazali statistički značajan utjecaj sustava držanja na sve ispitivane parametre sastava trupa. U pogledu parametara kakvoće mesa, značajan utjecaj utvrđen je za pH45 i pH24 izmjereni u butu, vrijednosti boje L* i b* te gubitak mesnog soka određen EZ metodom.
crna slavonska svinja; duboka stelja; pašnjak; kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
Effect of rearing system on meat quality of Black Slavonian pig breed
nije evidentirano
Black Slavonian pig; deep litter; pasture; meat quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
463-468.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings:54th Croatian & 14thInternational Symposium on Agriculture
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5543
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska