Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije (CROSBI ID 427507)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Iljkić, Matea
Samardžić, Mirela ; Ćavar, Suzana
Modic Šabić, Andrijana
hrvatski
Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije
Kvalitetno analitičko mjerenje osigurava pouzdane analitičke rezultate. Kako bismo dobili pouzdan i točan analitički rezultat, potrebno je validirati metodu. Provjera valjanosti analitičke metode ili validacija dokumentirani je postupak kojim se dokazuje namjena i svrha analitičke metode. Cilj je diplomskog rada provesti djelomičnu validaciju metode za određivanje patulina u soku od jabuke i u kašicama od jabuke na način da se analiziraju samo neki parametri (linearnost, preciznost, točnost, granica detekcije i kvantifikacije). Patulin je prirodni mikotoksin, sekundarni proizvod u metabolizmu plijesni. Plijesni su glavni uzročnici kvarenja voća i kao takvi predstavljaju rizik za zdravlje ljudi. U radu su se odredile i koncentracije patulina u ekološkim i ne ekološkim uzorcima soka od jabuke i u kašicama.
mikotoksini ; parametri validacije ; patulin ; validacija
nije evidentirano
engleski
Validation of the HPLC method for the determination of patulin in food products in the Slavonia area
nije evidentirano
mycotoxin ; validation parameters ; patulin ; validation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
05.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek