Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije (CROSBI ID 427507)

Ocjenski rad | diplomski rad

Iljkić, Matea Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije / Samardžić, Mirela ; Ćavar, Suzana (mentor); Modic Šabić, Andrijana (neposredni voditelj). Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju, . 2019

Podaci o odgovornosti

Iljkić, Matea

Samardžić, Mirela ; Ćavar, Suzana

Modic Šabić, Andrijana

hrvatski

Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije

Kvalitetno analitičko mjerenje osigurava pouzdane analitičke rezultate. Kako bismo dobili pouzdan i točan analitički rezultat, potrebno je validirati metodu. Provjera valjanosti analitičke metode ili validacija dokumentirani je postupak kojim se dokazuje namjena i svrha analitičke metode. Cilj je diplomskog rada provesti djelomičnu validaciju metode za određivanje patulina u soku od jabuke i u kašicama od jabuke na način da se analiziraju samo neki parametri (linearnost, preciznost, točnost, granica detekcije i kvantifikacije). Patulin je prirodni mikotoksin, sekundarni proizvod u metabolizmu plijesni. Plijesni su glavni uzročnici kvarenja voća i kao takvi predstavljaju rizik za zdravlje ljudi. U radu su se odredile i koncentracije patulina u ekološkim i ne ekološkim uzorcima soka od jabuke i u kašicama.

mikotoksini ; parametri validacije ; patulin ; validacija

nije evidentirano

engleski

Validation of the HPLC method for the determination of patulin in food products in the Slavonia area

nije evidentirano

mycotoxin ; validation parameters ; patulin ; validation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

05.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju

Osijek

Povezanost rada

Kemija