Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakterizacija ulja dalmatinskih sorti maslina (CROSBI ID 427489)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Šarolić, Mladenka Karakterizacija ulja dalmatinskih sorti maslina / Gugić, Mirko ; Bilić, Mate (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2014

Podaci o odgovornosti

Šarolić, Mladenka

Gugić, Mirko ; Bilić, Mate

hrvatski

Karakterizacija ulja dalmatinskih sorti maslina

Ispitivanja ulja dalmatinskih sorti maslina Krvavice, Lastovke, Levantinke, Mašnjače i Oblice u ovom radu su vršene u cilju karakterizacije istih. Cilj ovog rada je izabran iz razloga što do sada ulja dalmatinskih sorti maslina nisu kompletno ispitana, a što je temelj karakterizacije. Karakterizacija je metodološki i analitički provedena na način da se utvrdi utjecaj sorte na pripadajuća ulja. Za potrebe karakterizacije dokazivan i određivan je kompletan kemijsko – fizikalni sastav i senzorska svojstva ovih ulja, te su se dobivene vrijednosti statistički obradile mjerama centralne tendencije i mjerama varijabiliteta, a prosječne vrijednosti dobivenih rezultata su uspoređene pomocu Tukeyevog testa signifikantne razlike. Radi objektivizacije analitičkih određivanja masnih kiselina, fenola, sterola, hlapljivih sastojaka, tokoferola, pigmenata, peroksidnog broja i senzorskih svojstava, sva ispitivanja su vršena paralelno s uljem introducirane talijanske sorte Leccino. Ulje sorte Leccino u ovom radu je izabrano kao test objektivizacije, jer je ulje ove sorte na tržištu do sada najviše ispitano, a ista je kod nas najzastupljenija introducirana sorta. Sva predviđena ispitivanja su se pokazala potpuno opravdana budući su potvrdila očekivanja da su ova ulja po mnogim parametrima kvalitete i biološke vrijednosti specifična tj. imaju vlastiti karakter. Također, ovim radom je u potpunosti postignut očekivani znanstveni doprinos jer se ova ulja preko znanstveno utvrđene karakterizacije po prvi puta mogu pozicionirati na tržištu potpuno zaštićena od bilo kakvih krivotvorina.

karakterizacija ; djevičansko maslinovo ulje ; dalmatinske sorte maslina

nije evidentirano

engleski

Characterisation of oils derived from dalmatian varieties of olives

nije evidentirano

characterisation ; virgin olive oil ; Dalmatian varieties of olives

nije evidentirano

Podaci o izdanju

191

04.04.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice