Primjena ultrazvučne ekstrakcije otapalom i mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi za karakterizaciju meda (CROSBI ID 427459)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Marijanović, Zvonimir
Jerković, Igor ; Šubarić, Drago
hrvatski
Primjena ultrazvučne ekstrakcije otapalom i mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi za karakterizaciju meda
Doprinos pčela i okoliša košnice isparljivim spojevima meda određen je pripravom saharozne probe (pčele u zatvorenoj košnici hranjene su saharoznom otopinom). Identificirani spojevi su srodni sastavu epitelnih voskova i voskova u košnici, a manje feromonima pčela. Toplinski tretman probe na 80 oC i uskladištenje 365 dana omogućilo je praćenje nastanka artefakata koji se mogu pojaviti u medu. Rezultati istraživanja uzoraka meda (kadulja, lavanda, vrba i amorfa) su izrazito ovisni o primijenjenoj metodi ekstrakcije sa značajnim kvalitativnim i kvantitativnim razlikama između ekstrakata vršnih para (bez otapala, HS-SPME) i ultrazvučnih ekstrakata s organskim otapalima (USE). Vršne pare su sadržavale više isparljive spojeve manjih molekulskih masa. USE tehnika omogućuje ekstrakciju poluisparljivih i vodotopljivih spojeva, posebice benzojeve, vanilinske i feniloctene kiseline. Upotreba ultrazvučne vodene kupelji (metoda neizravne sonifikacije) sa smjesom otapala (pentan : dietil-eter 1 : 2 v/v) pokazala se najprikladnijom za ekstrakciju svih uzoraka meda. S druge strane, ekstrakcija nepolarnih spojeva s pentanom, a potom ekstrakcija s polarnijim dietil-eterom omogućila je detaljniju analizu. Upotrebljene tehnike su komplementarne, a upotreba samo jedne od navedenih tehnika ne daje potpuni uvid u sastav spojeva meda te bi se mogli donijeti pogrešni zaključci, osobito kod identifikacije markera botaničkog porijekla meda.
med kadulje, lavande, vrbe i amorfe ; ultrazvučna ekstrakcija otapalom ; mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi ; plinska kromatografija
nije evidentirano
engleski
The application of ultrasonic solvent extraction and solid phase microextraction for the honey characterization
nije evidentirano
the honeys form salvia, lavader, willow and amorpha ; ultrasonic solvent extraction ; headspace solid phase microextraction ; gas chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
120
06.03.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek