Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena ultrazvučne ekstrakcije otapalom i mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi za karakterizaciju meda (CROSBI ID 427459)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Marijanović, Zvonimir Primjena ultrazvučne ekstrakcije otapalom i mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi za karakterizaciju meda / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2014

Podaci o odgovornosti

Marijanović, Zvonimir

Jerković, Igor ; Šubarić, Drago

hrvatski

Primjena ultrazvučne ekstrakcije otapalom i mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi za karakterizaciju meda

Doprinos pčela i okoliša košnice isparljivim spojevima meda određen je pripravom saharozne probe (pčele u zatvorenoj košnici hranjene su saharoznom otopinom). Identificirani spojevi su srodni sastavu epitelnih voskova i voskova u košnici, a manje feromonima pčela. Toplinski tretman probe na 80 oC i uskladištenje 365 dana omogućilo je praćenje nastanka artefakata koji se mogu pojaviti u medu. Rezultati istraživanja uzoraka meda (kadulja, lavanda, vrba i amorfa) su izrazito ovisni o primijenjenoj metodi ekstrakcije sa značajnim kvalitativnim i kvantitativnim razlikama između ekstrakata vršnih para (bez otapala, HS-SPME) i ultrazvučnih ekstrakata s organskim otapalima (USE). Vršne pare su sadržavale više isparljive spojeve manjih molekulskih masa. USE tehnika omogućuje ekstrakciju poluisparljivih i vodotopljivih spojeva, posebice benzojeve, vanilinske i feniloctene kiseline. Upotreba ultrazvučne vodene kupelji (metoda neizravne sonifikacije) sa smjesom otapala (pentan : dietil-eter 1 : 2 v/v) pokazala se najprikladnijom za ekstrakciju svih uzoraka meda. S druge strane, ekstrakcija nepolarnih spojeva s pentanom, a potom ekstrakcija s polarnijim dietil-eterom omogućila je detaljniju analizu. Upotrebljene tehnike su komplementarne, a upotreba samo jedne od navedenih tehnika ne daje potpuni uvid u sastav spojeva meda te bi se mogli donijeti pogrešni zaključci, osobito kod identifikacije markera botaničkog porijekla meda.

med kadulje, lavande, vrbe i amorfe ; ultrazvučna ekstrakcija otapalom ; mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi ; plinska kromatografija

nije evidentirano

engleski

The application of ultrasonic solvent extraction and solid phase microextraction for the honey characterization

nije evidentirano

the honeys form salvia, lavader, willow and amorpha ; ultrasonic solvent extraction ; headspace solid phase microextraction ; gas chromatography

nije evidentirano

Podaci o izdanju

120

06.03.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice