Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja (CROSBI ID 266705)
Prilog u časopisu | prethodno priopćenje | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dorbić, Boris ; Friganović, Emilija ; Slipčević, Marija ; Davitkovska, Margarita ; Bogevska, Zvezda ; Vujošević, Ana
hrvatski
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja
U prošlosti i sadašnjosti čovjek je bio okružen i ovisan o ljekovitom bilju. Postepeno ga je upoznavao i to prvo za liječenje, a kasnije i za prehranu. U preradi aromatičnog bilja uglavnom se koriste samo oni dijelovi biljke (npr. plod, cvijet, list, stabljika, korijen, gomolj itd.) koji sadrže aktivne tvari. Čaj se može prirediti kao oparak, uvarak, provarak i naljev. Uglavnom se većina čajeva pripravlja kao oparak ili infuzija. U općem dijelu rada su opisane biološke i kemijske karakteristike aromatičnog bilja čiji su oparci korišteni za senzorsku procjenu, a to su: lavanda, lipa, kamilica, paprena metvica (menta), komorač, kadulja i majčina dušica. U praktičnom dijelu rada metodom senzorske procijene potrošača obavljena je procjena oparaka od gore navedenih vrsta aromatičnog bilja (20 gramske filtarske monodoze) tvrtke Franck d.o.o. Zagreb, što je ujedno i cilj ovoga rada. Senzorska procjena je provedena tijekom druge polovice 2018. godine na uzorku od 20 studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu. Rezultati procjene su pokazali sljedeće: ispitanici su ocjenom dovoljan ocijenili oparak od kadulje. Oparci od lavande, majčine dušice i lipe su ocijenjeni ocjenom dobar, a oparke od mente, kamilice i komorača ispitanici su ocijenili s ocjenom vrlo dobar.
aromatične vrste ; aromatični oparci ; senzorska procjena
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of different infusions from aromatic herbs
nije evidentirano
aromatic species ; aromatic infusions ; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Nutricionizam, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija