Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1009584

Jezična raznolikost kroz dijalektne karte hrvatskih narječja (u usporedbi s OLA kartama)


Vranić, Silvana
Jezična raznolikost kroz dijalektne karte hrvatskih narječja (u usporedbi s OLA kartama) // Hrvatski dijalektološki zbornik (2019) (znanstveni, prihvaćen)


Naslov
Jezična raznolikost kroz dijalektne karte hrvatskih narječja (u usporedbi s OLA kartama)
(Linguistic diversity through the perspective of dialectal maps of Croatian dialects (in comparison with the OLA maps) Linguistic diversity through the perspective of dialectal maps of Croatian dialects (in comparison with the OLA maps) Linguistic diversity through the perspective of dialectal maps of Croatian dialects (in comparison with the OLA maps))

Autori
Vranić, Silvana

Vrsta, podvrsta
Radovi u časopisima, znanstveni

Izvornik
Hrvatski dijalektološki zbornik (2019)

Status rada
Prihvaćen

Ključne riječi
Lingvistička geografija, Općeslavenski lingvistički atlas, hrvatska narječja, dijalektna karta
(Linguistic geography, Slavic Linguistic Atlas, Croatian dialects, dialectal map)

Sažetak
Cilj je ovoga rada podsjetiti na metode korištene u izradi dijalektnih karata hrvatskih narječja iz rane faze takvoga kartografiranja s početka 20. st. do ključnih recentnih karata cjelovitih narječja, kao i karata koje prikazuju stratifikaciju samo pojedinih dijalekata ili područja. Među njima od samoga početka ima karata koje oslikavaju distribuciju pojedinačnih značajki unutar određenih područja. Usto, zadatak je ovoga rada usporediti metodologiju primijenjenu u izradi tih karata s metodologijom i mogućnostima prikazivanja na kartama izrađenim u okviru projekta Općeslavenski lingvistički atlas, koje su primarno usmjerene na rasprostranjenost pojedine jezične značajke u određenomu arealu i iscrtavanje izoglosa u odnosu na druge hrvatske, ali i druge slavenske punktove predviđene projektom. Istaknut će se prednosti metode lingvističke geografije koja se rabi u prikazu i analizi jezične raznolikosti u okviru toga projekta: svi su govori istraženi prema jednakomu upitniku s pitanjima koja omogućuju pregled svih jezičnih razina, ujednačeno je znakovlje i interpretacija. Upozorit će se na vrijednost usklađenosti prijenosa znakova zapisa u jedinstven font i sustav simbola, čime se osigurava preciznost u prikazu rasprostranjenosti pojedine značajke, odnosno uočavanje manje gustih i gušćih snopova izoglosa kojima se mogu definirati odnosi među hrvatskim punktovima, kao i među ostalim slavenskim govorima uključenim u taj atlas, ali i na nedostatnost broja odabranih hrvatskih punktova. Važnost ujednačene metodologije i utemeljenoga rastera punktova bit će argumentirana kartama rasprostranjenosti leksemâ sa značenjem 'pjegav' ekscerpiranih iz hrvatskih upitnika za projekt OLA i rječnika hrvatskih organskih idioma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Silvana Vranić, (202805)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus