Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1009104

Trajnost mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi


Galić, Kata; Kurek, Mia; Ščetar, Mario
Trajnost mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 3; 236-241 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


Naslov
Trajnost mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi
(Shelf life of meat packaged in a modified atmosphere)

Autori
Galić, Kata ; Kurek, Mia ; Ščetar, Mario

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 3; 236-241

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
Trajnost, meso, pakiranje, modificirana atmosfera
(Shelf life, meat, packaging, modified atmosphere)

Sažetak
Svježe meso kao što je svinjetina, govedina i meso peradi često se pakira u modificiranoj atmosferi (MAP). Tip bakterija koje uzrokuju kvarenje mesa, nazivaju se aerobne bakterije, nužno trebaju kisik za svoj opstanak. Prema tome, čini se da je poželjna atmosfera s niskim udjelom kisika. Međutim, za mesne proizvode, posebno za crveno meso kao što je govedina, jedan od glavnih problema skladištenja je osigurati atraktivnu crvenu boju jer koncentracija kisika u zraku pogoduje razvoju smeđeg pigmenta. Stoga, osnovna svrha pakiranja mesa u MAP-u je osiguranje mikrobiološke kvalitete upakiranog proizvoda i senzorskih svojstava, prvenstveno boje, okusa i teksture.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb