Razmjeri i efekti bolovanja u hrvatskom ugostiteljstvu – osvrt na produktivnost (CROSBI ID 266457)
Prilog u časopisu | prethodno priopćenje | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Maškarin Ribarić, Helga
hrvatski
Razmjeri i efekti bolovanja u hrvatskom ugostiteljstvu – osvrt na produktivnost
U ovom se radu bolovanja, kao oblik apsentizma, promatraju u kontekstu njihovog negativnog utjecaja na rezultate poslovanja, s posebnim osvrtom na produktivnost, i to na razini ukupnog gospodarstva te posebno za ugostiteljstvo kao ključni dio turizma koji uvelike „pogoni“ ukupno hrvatsko gospodarstvo. U tu su svrhu analizirani i uspoređeni podaci o bolovanjima na razini Europske unije i Hrvatske, a unutar hrvatskog gospodarstva posebno su analizirani podaci za ugostiteljstvo. Korištenjem HCA metode procijenjeni su gubici produktivnosti zbog bolovanja za hrvatsko gospodarstvo te je izvršena usporedba efekata bolovanja na bruto dodanu vrijednost (BDV) između ugostiteljstva i sveukupnog hrvatskog gospodarstva. Rezultati analize ukazuju na velik negativan utjecaj bolovanja na postignutu produktivnost (1, 276% BDV-a RH), ali i značajno povoljniju situaciju u ugostiteljstvu u odnosu na ukupan prosjek za Hrvatsku.
apsentizam, bolovanja, turizam, ugostiteljstvo, gubitak produktivnosti
nije evidentirano
engleski
Measures and effects of sick leave in Croatian catering industry - a review of productivity
nije evidentirano
absenteeism, sickness leaves, tourism, hospitality industry, productivity loss
nije evidentirano