Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razmjeri i efekti bolovanja u hrvatskom ugostiteljstvu – osvrt na produktivnost (CROSBI ID 266457)

Prilog u časopisu | prethodno priopćenje | međunarodna recenzija

Maškarin Ribarić, Helga Razmjeri i efekti bolovanja u hrvatskom ugostiteljstvu – osvrt na produktivnost // Oeconomica Jadertina, 9 (2019), 1; 24-33

Podaci o odgovornosti

Maškarin Ribarić, Helga

hrvatski

Razmjeri i efekti bolovanja u hrvatskom ugostiteljstvu – osvrt na produktivnost

U ovom se radu bolovanja, kao oblik apsentizma, promatraju u kontekstu njihovog negativnog utjecaja na rezultate poslovanja, s posebnim osvrtom na produktivnost, i to na razini ukupnog gospodarstva te posebno za ugostiteljstvo kao ključni dio turizma koji uvelike „pogoni“ ukupno hrvatsko gospodarstvo. U tu su svrhu analizirani i uspoređeni podaci o bolovanjima na razini Europske unije i Hrvatske, a unutar hrvatskog gospodarstva posebno su analizirani podaci za ugostiteljstvo. Korištenjem HCA metode procijenjeni su gubici produktivnosti zbog bolovanja za hrvatsko gospodarstvo te je izvršena usporedba efekata bolovanja na bruto dodanu vrijednost (BDV) između ugostiteljstva i sveukupnog hrvatskog gospodarstva. Rezultati analize ukazuju na velik negativan utjecaj bolovanja na postignutu produktivnost (1, 276% BDV-a RH), ali i značajno povoljniju situaciju u ugostiteljstvu u odnosu na ukupan prosjek za Hrvatsku.

apsentizam, bolovanja, turizam, ugostiteljstvo, gubitak produktivnosti

nije evidentirano

engleski

Measures and effects of sick leave in Croatian catering industry - a review of productivity

nije evidentirano

absenteeism, sickness leaves, tourism, hospitality industry, productivity loss

nije evidentirano

Podaci o izdanju

9 (1)

2019.

24-33

objavljeno

1845-1035

1848-1035

Povezanost rada

Ekonomija

Poveznice