Kvaliteta kokošjih jaja iz konvencionalnog i alternativnih sustava proizvodnje (CROSBI ID 266383)
Prilog u časopisu | ostalo | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Keri, Ana Marija ; Kralik, Zlata
hrvatski
Kvaliteta kokošjih jaja iz konvencionalnog i alternativnih sustava proizvodnje
Cilj ovog rada bio je usporediti kvalitetu jaja iz kaveznog i alternativnih sustava proizvodnje. Napravljena je komparacija kvalitete jaja iz tri sustava držanja: konvencionalnog (obogaćeni kavezi) i dva alternativna sustava proizvodnje (volijere i podni uzgoj na dubokoj stelji). U pokusu su korištene nesilice hibridne linije Isa Brown, koje su bile u 69. tjednu proizvodnje. Nesilice su hranjene komercijalnom krmnom smjesom. Nasumičnim odabirom uzorkovana su jaja za potrebe analize kvalitete i svježine (masa jaja i masa osnovnih dijelova u jajetu, indeks oblika, čvrstoća i debljina ljuske, visina bjelanjka, HJ, boja žumanjka, pH bjelanjka i pH žumanjka). Kvaliteta jaja određena je na ukupno 74 jaja od čega je 27 jaja od nesilica držanih na dubokoj stelji (DS), 25 komada od nesilica držanih u volijerama (VO) i 22 komada jaja od nesilica držanih u obogaćenim kavezima (OK). Analizom rezultata utvrđeno je da sustavi držanja kokoši nesilica ne utječu (P>0, 05) na indeks oblika, masu žumanjka i visinu bjelanjka, dok statistički značajan utjecaj imaju na masu jaja, masu bjelanjka i ljuske, debljinu i čvrstoću ljuske, boju žumanjka, HJ, pH bjelanjka i pH žumanjka, udjele osnovnih dijelova u jajima (P<0, 05).
obogaćeni kavezi, alternativni sustavi, nesilice, jaja, kvaliteta
nije evidentirano
engleski
The auality of hens from conventional and alternative production systems
nije evidentirano
enriched cages, alternative systems, hens, eggs, quality
nije evidentirano