ANTIMIKROBNA AKTIVNOST VINA NA PATOGENE UZROČNIKE KVARENJA HRANE (CROSBI ID 427295)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dugandžić, Anđela
Skroza, Danijela
Šimat, Vida
hrvatski
ANTIMIKROBNA AKTIVNOST VINA NA PATOGENE UZROČNIKE KVARENJA HRANE
Rezultati brojnih studija i istraživanja pokazuju kako konzumacija umjerenih količina vina ima povoljan učinak za ljudsko zdravlje. Glavne komponente vina su voda, etanol, glicerol, organske kiseline i fenolni spojevi. Upravo zbog ovakvog kemijskog sastava dokazano je kako vino ima antimikrobne učinke prema nizu patogena koji mogu uzrokovati kvarenje hrane. Zajedno sa alkoholom, fenolni spojevi se smatraju najzaslužnijima za takva svojstva vina. Zbog specifičnog kemijskog sastava i bioloških svojstava u ovom radu je ispitana antimikrobna aktivnost vina na patogene uzročnike kvarenja hrane. Analiza je provedena na dva crna i tri bijela vina vinarija Volarević (Metković) i Krauthaker (Kutjevo), i to prema Gram pozitivnim (Staphylococcus aureus, Enterococcus feacelis i Listeria monocytogenes) i Gram negativnim (Salmonella enterica i Escherichia coli) bakterijama. Analize su provedene korištenjem tri različite metode: metodom određivanja minimalne inhibitorne koncentracije (MIC), metodom difuzije u jažicama (engl. Well diffusion method) i disk difuzijskom metodom. Dobiveni rezultati ukazuju na bolju antimikrobnu aktivnost vina određenu MIC metodom prema Gram pozitivnim bakterijskim vrstama u odnosu na Gram negativne. Najniže MIC vrijednosti pokazali su Plavac mali standardni prema S. aureus i Graševina standardna prema L. monocytogenes, dok disk difuzijskom metodom nije dokazan inhibitorni učinak vina. Najbolji inhibitorni učinak određen metodom difuzije u jažicama pokazao je Plavac mali standardni i to prema S. aureus i E. coli.
vino, fenolni spojevi, resveratrol, antioksidansi, antimikrobna aktivnost
nije evidentirano
engleski
ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF WINE AGAINST FOOD BORNE PATHOGENS
nije evidentirano
wine, phenolic compounds, resveratrol, antioxidants, antimicrobial activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
17.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split