Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL RAZLIČITIH EKSTRAKATA JADRANSKIH ALGI (CROSBI ID 427291)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Smoljo, Marina ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL RAZLIČITIH EKSTRAKATA JADRANSKIH ALGI / Skroza, Danijela (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2018

Podaci o odgovornosti

Smoljo, Marina

Skroza, Danijela

hrvatski

ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL RAZLIČITIH EKSTRAKATA JADRANSKIH ALGI

Kada se slobodni radikali nagomilavaju u našem organizmu i nadvladaju mehanizam antioksidativne zaštite javlja se stanje koje se naziva oksidacijski stres. Antioksidansi su aktivne tvari prisutne u hrani koji usporavaju ili inhibiraju djelovanje slobodnih radikala. Za određivanje aktivnosti nekog uzorka, odnosno antioksidansa, koriste se različite metode temeljene na različitim mehanizmima djelovanja. Mnoga istraživanja ukazuju na činjenicu da biljni ekstrakti posjeduju dobra antioksidacijska svojstva. Morske alge također su bogate antioksidansima pa im se u posljednje vrijeme pridaje posebna pozornost iako njihova upotreba u prehrani nije učestala. U cilju određivanja antioksidacijskog kapaciteta korišteni su ekstrakti jadranskih algi (dvije smeđe alge, Dictyota dichotoma i Padina pavonica te jedna zelena alga Ulva lactuca) pripravljeni u tri različita otapala (destilirana voda, etanol i aceton) i pri različitim temperaturama (20 °C, 40 °C i 60 °C). Za dobivanje rezultata korištene su dvije antioksidacijske metode, FRAP (engl. Ferric-raducing antioxidant power) i DPPH metoda (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal). Dobiveni rezultati pokazali su da najbolju antioksidacijsku snagu imaju ekstrakti smeđe alge Dictyota dichotoma, kao i alge Padina pavonica, pri različitim temperaturama, dok su se najslabijim pokazali ekstrakti zelene alge Ulva lactuca. Usporedbom rezultata ne može se donijeti zaključak o utjecaju temperature i/ili otapala na antioksidacijski potencijal ekstrakata.

antioksidansi, FRAP, DPPH, zelene alge, smeđe alge

nije evidentirano

engleski

ANTIOXIDANT POTENTIAL OF VARIOUS EXTRACTS OF ADRIATIC ALGAE

nije evidentirano

antioxidants, FRAP, DPPH, green algae, brown algae

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija