Antioksidacijska aktivnost izolata hlapljivih spojeva brokule i kineske brokule pripravljenih primjenom mikrovalne ekstrakcije (CROSBI ID 427283)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jolić, Nina
Generalić Mekinić, Ivana
Đulović, Azra
hrvatski
Antioksidacijska aktivnost izolata hlapljivih spojeva brokule i kineske brokule pripravljenih primjenom mikrovalne ekstrakcije
Povrće iz porodice kupusnjača (Brassicaceae) karakterizira prisutnost glukozinolata, skupine sekundarnih biljnih metabolita, čiji razgradni produkti pokazuju izrazito dobru biološku aktivnost. Cilj ovo rada bila izolacija hlapljivih sastojaka iz brokule (Calabrese broccoli) i kineske brokule (Romanesco broccoli). Frakcije su izolirane iz svježeg biljnog materijala korištenjem uređaja za mikrovalnu ekstrakciju (400 W, 98°C, 35 min), a analizirane primjenom tehnike plinske kromatografije s masenom spektrometrijom (GC-MS). Frakcijama je testirana antioksidacijska aktivnost korištenjem različitih metoda: sposobnost hvatanja molekula slobodnog radikala DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil), Briggs-Rauscher oscilacijskom metodom i metodom određivanja redukcijske aktivnosti FRAP (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power). GC-MS tehnika je pokazala da je dominantan sumporov spoj koji je produkt degradacije u svim izolatima bio dimetil trisulfid (nastaje raspadom S-metilcistein sulfoksida). Najveća koncentracija ovog spoja određena je u frakciji brokule (0, 74%) koja je ujedno pokazala i najbolju antioksidacijsku aktivnost primjenom svih korištenih metoda.
Brassica oleracea ; glukozinolati ; mikrovalna ekstrakcija ; GC-MS ; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of volatile isolates from broccoli and broccoflower obtained by microwave assisted extraction
nije evidentirano
Brassica olerace ; glucosinolates ; microwave extraction ; GC-MS ; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
27.06.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split