Čimbenici kvalitete kozjeg mlijeka i sira ovisno o utvrđenom broju somatskih stanica (CROSBI ID 427274)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jurišić, Martina
Antunac, Neven
hrvatski
Čimbenici kvalitete kozjeg mlijeka i sira ovisno o utvrđenom broju somatskih stanica
S obzirom na sve intenzivniji porast proizvodnje kozjeg mlijeka, velika pozornost se pridaje ukupnoj kvaliteti, koja podrazumijeva i higijensku kvalitetu mlijeka procijenjenu na osnovu broja somatskih stanica. Cilj rada bio je opisati čimbenike koji utječu na povećani broj somatskih stanica, te njihov utjecaj na kvalitetu kozjeg mlijeka i sira. U koza broj somatskih stanica nije definiran zbog apokrinog načina sekrecije mlijeka. Najvažniji infektivni čimbenici povećanog broja somatskih stanica su patogene bakterije iz roda Staphylococcus. Neinfektivni čimbenici koji utječu na broj somatskih stanica u mliječnih koza su: stadij i redoslijed laktacije, dob, pasmina, estrus, partus te sezonske varijacije. Većina autora predlaže kao gornju graničnu vrijednost 1x106/mL, dok prema pojedinim autorima tek broj iznad 1, 5x106/mL ukazuje na negativne promjene u vimenu životinje. Povećani broj somatskih stanica u mlijeku koza utječe na promjene fizikalno-kemijskog sastava i preradbenih svojstava mlijeka. U konačnici preradbena svojstva kozjeg mlijeka utječu i na kvalitetu sira.
kozje mlijeko, somatske stanice, mastitis, kemijski sastav, preradbena svojstva
nije evidentirano
engleski
Factors of the quality of goat milk and cheese depending on the number of somatic cells determined
nije evidentirano
goat milk, somatic cells, mastitis, chemical composition, processing properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
26.06.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb