Glutenini velike molekularne mase i kakvoća zrna pšenice (CROSBI ID 427271)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Hazler, Laura
Jukić, Željko
hrvatski
Glutenini velike molekularne mase i kakvoća zrna pšenice
Pšenica (Triticum aestivum L.) je najvažnija krušna žitarica i najraširenija poljoprivredna kultura u svijetu. Zrno pšenice jedan je od najvažnijih izvora ugljikohidrata, osobito škroba te sadrži još i bjelančevine, minerale, vitamine, masti i malu količinu esencijalnih aminokiselina. Pšenica, među žitaricama, ima najbolju kakvoću bjelančevina. Udjel proteina u pšenu iznosi oko 13%. Sadržaj proteina najviše ovisi o vremenskim prilikama, uvjetima uzgoja, gnojidbi (dušik i sumpor) te sorti. Glavni proteini pšena su albumini, globulini, glutenini i glijadini. Bjelančevine glutena (glutenini i glijadini) imaju bitan utjecaj na kakvoću pšenice i preradbenu vrijednost brašna. Glijadin pokazuje plastična, a glutenin elastična svojstva. Podjedinice glutenina, s obzirom na molekularnu masu, dijele se na: niskomolekularne (LMW- low molecular weight) i visokomolekularne (HMW - high molecular weight). Visokomolekularni glutenini čine oko 10% ukupnih bjelančevina pšena, no njihov utjecaj na elastičnost tijesta glutena je značajan. Glutenini velike molekularne mase djeluju na elastičnost i viskoznost tijesta. Cilj ovog rada je utvrditi čimbenike koji utječu na variranje visokomolekularnog glutenina te time i na variranje kakvoće zrna pšenice.
Bjelančevine, gluten, kakvoća zrna, visokomolekularni glutenini
nije evidentirano
engleski
High molecular weight glutenins and wheat grain quality
nije evidentirano
Gluten, grain quality, high molecular glutenins, proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
26.06.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb