Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Glutenini velike molekularne mase i kakvoća zrna pšenice (CROSBI ID 427271)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Hazler, Laura Glutenini velike molekularne mase i kakvoća zrna pšenice / Jukić, Željko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Hazler, Laura

Jukić, Željko

hrvatski

Glutenini velike molekularne mase i kakvoća zrna pšenice

Pšenica (Triticum aestivum L.) je najvažnija krušna žitarica i najraširenija poljoprivredna kultura u svijetu. Zrno pšenice jedan je od najvažnijih izvora ugljikohidrata, osobito škroba te sadrži još i bjelančevine, minerale, vitamine, masti i malu količinu esencijalnih aminokiselina. Pšenica, među žitaricama, ima najbolju kakvoću bjelančevina. Udjel proteina u pšenu iznosi oko 13%. Sadržaj proteina najviše ovisi o vremenskim prilikama, uvjetima uzgoja, gnojidbi (dušik i sumpor) te sorti. Glavni proteini pšena su albumini, globulini, glutenini i glijadini. Bjelančevine glutena (glutenini i glijadini) imaju bitan utjecaj na kakvoću pšenice i preradbenu vrijednost brašna. Glijadin pokazuje plastična, a glutenin elastična svojstva. Podjedinice glutenina, s obzirom na molekularnu masu, dijele se na: niskomolekularne (LMW- low molecular weight) i visokomolekularne (HMW - high molecular weight). Visokomolekularni glutenini čine oko 10% ukupnih bjelančevina pšena, no njihov utjecaj na elastičnost tijesta glutena je značajan. Glutenini velike molekularne mase djeluju na elastičnost i viskoznost tijesta. Cilj ovog rada je utvrditi čimbenike koji utječu na variranje visokomolekularnog glutenina te time i na variranje kakvoće zrna pšenice.

Bjelančevine, gluten, kakvoća zrna, visokomolekularni glutenini

nije evidentirano

engleski

High molecular weight glutenins and wheat grain quality

nije evidentirano

Gluten, grain quality, high molecular glutenins, proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

26.06.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)