Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1008175

Glutenini velike molekularne mase i kakvoća zrna pšenice


Hazler, Laura
Glutenini velike molekularne mase i kakvoća zrna pšenice, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1008175 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Glutenini velike molekularne mase i kakvoća zrna pšenice
(High molecular weight glutenins and wheat grain quality)

Autori
Hazler, Laura

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.06

Godina
2019

Stranica
26

Mentor
Jukić, Željko

Ključne riječi
Bjelančevine, gluten, kakvoća zrna, visokomolekularni glutenini
(Gluten, grain quality, high molecular glutenins, proteins)

Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.) je najvažnija krušna žitarica i najraširenija poljoprivredna kultura u svijetu. Zrno pšenice jedan je od najvažnijih izvora ugljikohidrata, osobito škroba te sadrži još i bjelančevine, minerale, vitamine, masti i malu količinu esencijalnih aminokiselina. Pšenica, među žitaricama, ima najbolju kakvoću bjelančevina. Udjel proteina u pšenu iznosi oko 13%. Sadržaj proteina najviše ovisi o vremenskim prilikama, uvjetima uzgoja, gnojidbi (dušik i sumpor) te sorti. Glavni proteini pšena su albumini, globulini, glutenini i glijadini. Bjelančevine glutena (glutenini i glijadini) imaju bitan utjecaj na kakvoću pšenice i preradbenu vrijednost brašna. Glijadin pokazuje plastična, a glutenin elastična svojstva. Podjedinice glutenina, s obzirom na molekularnu masu, dijele se na: niskomolekularne (LMW- low molecular weight) i visokomolekularne (HMW - high molecular weight). Visokomolekularni glutenini čine oko 10% ukupnih bjelančevina pšena, no njihov utjecaj na elastičnost tijesta glutena je značajan. Glutenini velike molekularne mase djeluju na elastičnost i viskoznost tijesta. Cilj ovog rada je utvrditi čimbenike koji utječu na variranje visokomolekularnog glutenina te time i na variranje kakvoće zrna pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Jukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Hazler, Laura
Glutenini velike molekularne mase i kakvoća zrna pšenice, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Hazler, L. (2019) 'Glutenini velike molekularne mase i kakvoća zrna pšenice', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hazler, L.}, year = {2019}, pages = {26}, keywords = {Bjelan\v{c}evine, gluten, kakvo\'{c}a zrna, visokomolekularni glutenini}, title = {Glutenini velike molekularne mase i kakvo\'{c}a zrna p\v{s}enice}, keyword = {Bjelan\v{c}evine, gluten, kakvo\'{c}a zrna, visokomolekularni glutenini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hazler, L.}, year = {2019}, pages = {26}, keywords = {Gluten, grain quality, high molecular glutenins, proteins}, title = {High molecular weight glutenins and wheat grain quality}, keyword = {Gluten, grain quality, high molecular glutenins, proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font