Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Konzerviranje rakova upotrebom sumpornog dioksida i sulfita (E 220 – E 228) (CROSBI ID 266287)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Stražanac, Danijela ; Gross-Bošković, Andrea ; Hengl, Brigita ; Bašić, Sandra ; Sokolić, Darja Konzerviranje rakova upotrebom sumpornog dioksida i sulfita (E 220 – E 228) // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 3; 269-278

Podaci o odgovornosti

Stražanac, Danijela ; Gross-Bošković, Andrea ; Hengl, Brigita ; Bašić, Sandra ; Sokolić, Darja

hrvatski

Konzerviranje rakova upotrebom sumpornog dioksida i sulfita (E 220 – E 228)

Prehrambeni aditivi su tvari poznatog kemijskog sastava, koji se ne konzumiraju kao hrana, niti su tipičan sastojak hrane, bez obzira na prehrambenu vrijednost, već se dodaju hrani sa svrhom poboljšanja tehnološkog učinka i zadržavanja određenih senzorskih svojstava. U aditive koji imaju široku primjenu u prehrambenoj industriji ubrajaju se sumporni dioksid (SO2) i sulfiti (E 220 - E 228). Sumporni dioksid i njegovi derivati dodaju se u hranu sa svrhom inhibiranja i kontrole rasta mikroorganizama, sprječavanja neenzimatskog posmeđivanja, inhibiranja reakcija kataliziranih enzimima te kao antioksidansi i sredstva za redukciju.Hrana u koju se dodaju su većinom različite vrste sušenog voća, neke vrste rakova i mekušaca, neke vrste voćnih sokova, pivo, vina i drugi proizvodi. Štetni učinci sumpornog dioksida i sulfita najčešće se povezuju s alergijskim reakcijama iz hrane, stoga je nužno pružiti potrošačima informaciju o njihovom prisustvu u hrani, čak i onda kad se u hrani nalaze u vrlo malim količinama, jer niti tada nije isključena mogućnost alergijske reakcije. Primjena sumpornog dioksida i sulfita kod prerade rakova (škampa, kozica, jastoga) opravdana je njihovim djelovanjem kao konzervansa koji usporavaju rast bakterija i sprječavaju nastanak melanoze, koja se očituje nastankom crnih točki na oklopu rakova uslijed djelovanja enzima polifenol oksidaze. Sumporni dioksid i sulfiti regulirani su Uredbom (EZ) br. 1333/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. prosinca 2008. o prehrambenim aditivima koja je izmijenjena Uredbom (EZ) br. 1129/2011 o izmjeni Priloga II. Uredbi 1333/2008 Europskog parlamenta i Vijeća o popisu Unije prehrambenih aditiva. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) svrstala je 1993. godine sumporni dioksid i sulfite u grupu 3, što znači da se ne mogu klasificirati kao karcinogeni za ljude. U Znanstvenom mišljenju o ponovnoj evaluaciji sumpornog dioksida (E 220), natrij-sulfita (E 221), natrij bisulfita (E 222), natrij metabisulfita (E 223), olovo metabisulfita (E 224), kalcij sulfita (E 226), kalcij bisulfita (E 227) i olovo bisulfita (E 228) kao aditiva za hranu Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila je dosadašnji prihvatljivi dnevni unos (ADI) za sulfite izražene kao SO2 od 0, 7 mg/kg tjelesne mase.

aditivi, sumporni dioksid, sulfiti, rakovi, alergije

nije evidentirano

engleski

Use of sulphur dioxide and sulphites (E 220 – E 228) in canning of crab meat

nije evidentirano

additives, sulphur dioxide, sulphites, crabs, allergies

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21 (3)

2019.

269-278

objavljeno

1332-0025

Trošak objave rada u otvorenom pristupu

APC

Povezanost rada

nije evidentirano

Poveznice