Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje boje i stabilnosti pjene lager piva računalnom analizom slike (CROSBI ID 427190)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vulin, Zdravko Određivanje boje i stabilnosti pjene lager piva računalnom analizom slike / Mastanjević, Kristina ; Lukinac, Jasmina (mentor); Jukić, Marko (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Vulin, Zdravko

Mastanjević, Kristina ; Lukinac, Jasmina

Jukić, Marko

hrvatski

Određivanje boje i stabilnosti pjene lager piva računalnom analizom slike

Boja piva i stabilnost pjene važni su pokazatelji kvalitete i svježine piva, stoga je njihovo praćenje važno tijekom procesa proizvodnje, transporta i skladištenja. U ovom radu mjerena je boja i stabilnost pjene 12 različitih vrsta piva deklariranih kao crno, tamno, pils i svijetlo lager pivo, računalnom analizom slike. Rezultati boje piva prikazani su kao komponente CIEL*a*b* sustava boja, a stabilnost pjene izražena kao promjena visine stupca pjene tijekom vremena i modelirana primjenom eksponencijalnog modela gubitka pjene. Računalna analiza slike pokazala se kao prikladna, objektivna, ponovljiva, pouzdana i dovoljno osjetljiva metoda za mjerenje boje i stabilnosti pjene različitih vrsta piva. Primijenjeni matematički model pokazao se kao prikladan za predviđanje promjene gubitka pjene različitih vrsta piva svijetlih i tamnih piva. S obzirom na rezultate stabilnosti pjene, u prosjeku tamna piva imala su stabilniju pjenu.

pivo ; boja ; pjena ; računalna analiza slike

nije evidentirano

engleski

Beer colour and foam stability determination using image analysis method

nije evidentirano

beer ; colour ; foam ; Digital Image Analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

30.05.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija