Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve (CROSBI ID 427147)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vuletić, Iris
Petek, Marko
hrvatski
Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve
Mrkva (Daucus carota L.) pripada povrtnim kulturama iz porodice štitarki (Umbelliferae). Vrijedan je dodatak prehrani zbog niske energetske vrijednosti, niskog glikemijskog indeksa kao i sadržaja elemenata koji alkaliziraju krv i drže ju pri pH 7. Cilj rada je utvrditi količinu topljivih šećera i pH u soku mrkve te usporediti rezultate s obzirom na mjesto kupnje pojedinih uzoraka. Uzorkovanje mrkve provelo se na području Grada Zagreba ; po pet poslovnica trgovačkih lanaca, tržnica te trgovina ekološkim proizvodima. Iz uzoraka mrkve iscijeđen je sok u kojem je na refraktometru određena količina topljivih šećera (% Brix), dok je na pH-metru određen pH soka. Količina topljivih šećera kreće se između 6, 47 i 10, 13 % Brix (prosječno 7, 43 u trgovačkim centrima, 7, 95 na tržnicama i 8, 54 u trgovinama ekološkim proizvodima). Reakcija (pH) soka mrkve kreće se od 6, 17 do 7, 02 (prosječno 6, 69 u trgovačkim centrima, 6, 65 na tržnicama i 6, 55 u trgovinama ekološkim proizvodima).
kemijski sastav, Daucus carota, energetska vrijednost, prodajna mjesta, reakcija
nije evidentirano
engleski
Soluble sugar content and pH in carrot’s root juice
nije evidentirano
chemical composition , Daucus carota L., calorific value, sales points, reaction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
19.06.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb