Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve (CROSBI ID 427147)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vuletić, Iris Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve / Petek, Marko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Vuletić, Iris

Petek, Marko

hrvatski

Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve

Mrkva (Daucus carota L.) pripada povrtnim kulturama iz porodice štitarki (Umbelliferae). Vrijedan je dodatak prehrani zbog niske energetske vrijednosti, niskog glikemijskog indeksa kao i sadržaja elemenata koji alkaliziraju krv i drže ju pri pH 7. Cilj rada je utvrditi količinu topljivih šećera i pH u soku mrkve te usporediti rezultate s obzirom na mjesto kupnje pojedinih uzoraka. Uzorkovanje mrkve provelo se na području Grada Zagreba ; po pet poslovnica trgovačkih lanaca, tržnica te trgovina ekološkim proizvodima. Iz uzoraka mrkve iscijeđen je sok u kojem je na refraktometru određena količina topljivih šećera (% Brix), dok je na pH-metru određen pH soka. Količina topljivih šećera kreće se između 6, 47 i 10, 13 % Brix (prosječno 7, 43 u trgovačkim centrima, 7, 95 na tržnicama i 8, 54 u trgovinama ekološkim proizvodima). Reakcija (pH) soka mrkve kreće se od 6, 17 do 7, 02 (prosječno 6, 69 u trgovačkim centrima, 6, 65 na tržnicama i 6, 55 u trgovinama ekološkim proizvodima).

kemijski sastav, Daucus carota, energetska vrijednost, prodajna mjesta, reakcija

nije evidentirano

engleski

Soluble sugar content and pH in carrot’s root juice

nije evidentirano

chemical composition , Daucus carota L., calorific value, sales points, reaction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

19.06.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)