Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1007391

Broj svinja i razvoj svinjarstva u Hrvatskoj (1911. - 2016.)


Rimac, Damir; Luković, Zoran; Karolyi, Danijel; Mioč, Boro; Konjačić, Miljenko
Broj svinja i razvoj svinjarstva u Hrvatskoj (1911. - 2016.) // Zbornik radova 17. savetovanja sa međunarodnim učešćem "Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja" / Dobrosavljević, Ivan (ur.).
Požarevac: Veterinarski specijalistički institut "Požarevac", 2019. str. 122-140 (plenarno, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Broj svinja i razvoj svinjarstva u Hrvatskoj (1911. - 2016.)
(Number of pigs and the development of pig breeding in Croatia (1911. - 2016.))

Autori
Rimac, Damir ; Luković, Zoran ; Karolyi, Danijel ; Mioč, Boro ; Konjačić, Miljenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova 17. savetovanja sa međunarodnim učešćem "Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja" / Dobrosavljević, Ivan - Požarevac : Veterinarski specijalistički institut "Požarevac", 2019, 122-140

ISBN
978-86-6419-029-9

Skup
Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja

Mjesto i datum
Srebrno jezero,, 30.05.2019. - 01.06.2019

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
Svinjarstvo, proizvodnja, Hrvatska, broj svinja, genotipovi svinja
(Pig production, Croatia, number of pigs, genotypes of pigs)

Sažetak
Cilj rada bio je prikazati broj svinja u Hrvatskoj kao i razvoj svinjarske proizvodnje u periodu od 1911. do 2016. godine. Uzgoj svinja i proizvodnja svinjskog mesa važne su grane stočarske proizvodnje u svim zemljama EU-28, pa i u Hrvatskoj zbog snabdevanja domaćeg tržišta. Prikazan je istorijski razvoj i uzgoj rasa svinja u Hrvatskoj u proteklom periodu. Razvoj svinjarske proizvodnje prikazan je trendovima i jednačinama dobijenih krivulja korišćenjem polinoma II. stepena. Posebna pažnja posvećena je genotipovima svinja koji su uključene u kontrolu proizvodnje u poslednjih 40 godina. Imajući u vidu da izvorne ili autohtone rase dobijaju sve veću pažnju odgajivača i nauke, dan je kratak pregled dve najpoznatije hrvatske izvorne rase (turopoljska i crna slavonska svinja), kroz njihovu efektivnu veličinu populacije (Ne) i stopu povećanja koeficijenta inbridinga u populaciji po generaciji (F). Prikazani su i opšti pokazatelji plodnosti na velikim farmama svinja kao što su stopa remonta krmača te oplodnja krmača i nazimica. Prikazani su rezultati iz tova i rezultati sa linije klanja tovljenika u klanicama u zadnjih 36 godina od kada se osobina analizira u kontinuitetu.

Izvorni jezik
Ostalo

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA