Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ciklodekstrina na bioraspoloživost hidroksitirosola, tirosola i oleuropeina iz ekstrakta komine masline (CROSBI ID 427140)

Ocjenski rad | diplomski rad

Horvat, Martina Utjecaj ciklodekstrina na bioraspoloživost hidroksitirosola, tirosola i oleuropeina iz ekstrakta komine masline / Vitali Čepo, Dubravka (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Horvat, Martina

Vitali Čepo, Dubravka

hrvatski

Utjecaj ciklodekstrina na bioraspoloživost hidroksitirosola, tirosola i oleuropeina iz ekstrakta komine masline

Komina masline je ostatak koji u velikim količinama ostaje nakon proizvodnje maslinovog ulja. Obiluje polifenolima koji pokazuju antioksidativna svojstva. Cilj ovog rada bio je istražiti stabilnost i bioraspoloživost specifičnih biološki aktivnih spojeva komine tijekom in vitro simulacije gastrične i intestinalne probave. Uzorci obuhvaćeni istraživanjem uključuju čisti (nativni) estrakt komine te ekstrakte poboljšanih tehnoloških (organoleptičkih) svojstava pripremljenih korištenjem različitih vrsta ciklodekstrina. Osim istraživanja gastrointestinalne stabilnosti, ispitivanjem permeabilnosti dijalizijskim membranama određena je količina bioraspoložive frakcije polifenola u pojedinim uzorcima. Udio ukupne količine biodostupnih i bioraspoloživih polifenola određen je Folin- Ciocalteu metodom, antioksidacijski kapacitet TEAC metodom, a udio hidroksitirosola, tirosola i oleuropeina primjenom kromatografije (HPLC). Hidroksitirosol je najzastupljeniji od karakterističnih fenola u ekstraktu komine masline (78, 4 – 108, 7 μg/100mg). Korištenjem ciklodekstrina u pripremi ekstrakata povećan je antioksidacijski potencijal, udio ukupnih fenola te prinosi hidroksitirosola i oleuropeina. Količina ukupnih polifenola i antiradikalni kapacitet uzoraka se tijekom in vitro probave povećavaju neovisno o prisustvu i vrsti ciklodekstrina (porast od 157, 3 – 189, 9 mg GAE/100 g). Karakteristični fenoli komine masline su stabilni u gastrointestinalnom sustavu osim oleuropeina koji se u intestinalnoj fazi u potpunosti razgrađuje. Prisutnost ciklodekstrina u uzorku komine masline negativno utječe na dijalizabilnost biološki aktivnih spojeva (manja za 4, 0% – 20, 9%) . Potrebna su daljnja istraživanja na Caco-2 staničnim kulturama i in vivo istraživanja kako bi se dobio bolji uvid u stabilnost i biodostupnost fenola masline.

Komina masline, gastrointestinalna stabilnost, biodostupnost, bioraspoloživost, tirosol, hidroksitirosol, oleuropein

nije evidentirano

engleski

The effect of cyclodextrins on the bioavailability of hydroxytrosol, thyrosol and oleuropein in extracts from olive pomace

nije evidentirano

Olive pomace, gastrointestinal stability, bioavailability, bioaccessibility, tyrosol, hydroxytyrosol, oleuropein

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

07.06.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija