Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1007178

Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kontinentalne Hrvatske 2013. i 2014. godine


Lukšić, Božica; Bošnjak, Krešimir; Čačić, Ivana; Kljak, Kristina; Božić, Lucija; Vranić, Marina
Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kontinentalne Hrvatske 2013. i 2014. godine // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 72 (2018), 1-2; 3-11 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1007178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kontinentalne Hrvatske 2013. i 2014. godine
(The nutritive value of corn silage on family farms of continental Croatia in 2013 and 2014)

Autori
Lukšić, Božica ; Bošnjak, Krešimir ; Čačić, Ivana ; Kljak, Kristina ; Božić, Lucija ; Vranić, Marina

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 72 (2018), 1-2; 3-11

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kukuruzna silaža, NIR spetroskopija, hranjivost
(maize silage, NIR spectroscopy, nutritional value)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi i ocijeniti kemijski sastav uzoraka kukuruzne silaže (KS) (n=130) s 48 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) kontinentalne Hrvatske, većih proizvođača mlijeka. Uzorci KS su analizirani tijekom 2013. i 2014. godine, a obzirom na porijeklo, podijeljeni su u 3 skupine: (i) istočna (I), (ii) sjeverozapadna (SZ) i (iii) središnja (S) Hrvatska. Obzirom na sadržaj dostavne suhe tvari (ST), u uzorcima KS je NIR spektroskopijom procijenjen sadržaj korigirane ST (KST), sirovih proteina (SP), škroba, neutralnih detergent vlakana (NDV), organske tvari (OT), metaboličke energije (ME), fermentirajuće metaboličke energije u ME (FME/ME), kiselost (pH vrijednost) i probavljivost OT u ST (D-vrijednost). Rezultati istraživanja ukazuju na prosječan visoki sadržaj ST analiziranih uzoraka KS (389, 29 g ST kg-1 svježeg uzorka), poželjan sadržaj škroba (336 g kg-1 ST) i ME (11, 5 MJ kg-1 ST) te visoku D-vrijednost (73, 7 %). Utvrđen je signifikantno viši udio ST (P<0, 01), KST (P<0, 05), ME (P<0, 01), FME (P<0, 05) a niži udio SP (P<0, 001) KS analiziranih 2013. u usporedbi s 2014. godinom. Prosječan sadržaj ST regije SZ je 2014. godine bio veći u usporedbi s regijom S (P<0, 05). Za ostale kemijske parametre između regija, godina proizvodnje i unutar regija nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0, 05). Zaključeno je da vrijednosti kemijskih parametara analiziranih uzoraka KS ukazuju na visoku hranidbenu vrijednost te nisku varijabilnost kvalitete između godina proizvodnje, OPG-a i regija RH uključenih u istraživanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (autor)

Avatar Url Krešimir Bošnjak (autor)

Avatar Url Marina Vranić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Lukšić, Božica; Bošnjak, Krešimir; Čačić, Ivana; Kljak, Kristina; Božić, Lucija; Vranić, Marina
Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kontinentalne Hrvatske 2013. i 2014. godine // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 72 (2018), 1-2; 3-11 (recenziran, članak, znanstveni)
Lukšić, B., Bošnjak, K., Čačić, I., Kljak, K., Božić, L. & Vranić, M. (2018) Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kontinentalne Hrvatske 2013. i 2014. godine. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 72 (1-2), 3-11.
@article{article, year = {2018}, pages = {3-11}, keywords = {maize silage, NIR spectroscopy, nutritional value}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {72}, number = {1-2}, issn = {0351-0832}, title = {The nutritive value of corn silage on family farms of continental Croatia in 2013 and 2014}, keyword = {maize silage, NIR spectroscopy, nutritional value} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • ABI/INFORM
  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts