Pregled bibliografske jedinice broj: 1007001
Mediteranska prehrana kardioloških bolesnika u Kliničkoj bolnici Dubrava
Mediteranska prehrana kardioloških bolesnika u Kliničkoj bolnici Dubrava // Book of abstract
Dubrovnik, Hrvatska, 2003. str. 50-50 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1007001 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mediteranska prehrana kardioloških bolesnika u Kliničkoj bolnici Dubrava
(Mediterranean diet in University hospital Dubrava)
Autori
Pavić, Eva ; Martinis, Irena, Tomašević, Suzana ; Oreč, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstract
/ - , 2003, 50-50
Skup
4. Hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 14.05.2003. - 17.05.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mediteranska dijeta ; bolnica
(mediterranean diet ; hospital)
Sažetak
U Kliničkoj bolnici Dubrava tijekom 2002. godine uveden je mediteranski model prehrane koji je prvenstveno namijenjen bolesnicima oboljelim od kardiovaskularnih bolesti. Bolesnicima je izuzev crnog vina, ponuđena šarolika paleta namirnica koje čine osnovu mediteranske prehrane. Ispitivanje o mediteranskoj prehrani provedeno je putem anketnog listića, tijekom vremenskog razdoblja 15.11.2002. –15.02.2003. na uzorku od 62 pacijenta oboljela od kardiovaskularnih bolesti. Ciljevi rada bili su utvrđivanje koliko je zadovoljstvo bolesnika mediteranskom prehranom, utvrđivanje koliko su bolesnici educirani o mediteranskoj prehrani i određivanje kvalitete prehrane oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Dobiveni rezultati ukazali su da usprkos tome što Hrvatska ima prednosti mediteranske zemlje čije pučanstvo u cilju očuvanja i promicanja zdravlja ima mogućnost izbora pravilne prehrane sa svim obilježjima i prednostima mediteranske prehrane, 45 % pacijenata izjasnilo se da im je to prvi susret s takvim načinom prehrane. 68% ispitanika poznaje povoljan utjecaj mediteranske prehrane na zdravlje, međutim kada bi mogli birati između mediteranske prehrane i standardne (klasična jela), jednak broj ispitanika izjasnio se za mediteransku prehranu i klasična jela. Usprkos dobrom poznavanju utjecaja maslinovog ulja i ribe na zdravlje 66 % ispitanika nije nikad čulo za omega-3 masne kiseline, dok svim ispitanicima je potpuno nepoznat utjecaj navedenih na zdravlje. Rezultati dobiveni praćenjem učestalosti potrošnje pojedinih namirnica odražavaju karakteristike kontinentalne prehrane i ne educiranosti pacijenata o adekvatnoj pravilnoj prehrani s obzirom na njihovo zdravstveno stanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Klinička bolnica "Dubrava"