Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mediteranska prehrana kardioloških bolesnika u Kliničkoj bolnici Dubrava (CROSBI ID 677711)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pavić, Eva ; Martinis, Irena, Tomašević, Suzana ; Oreč, Irena Mediteranska prehrana kardioloških bolesnika u Kliničkoj bolnici Dubrava // Book of abstract. 2003. str. 50-50

Podaci o odgovornosti

Pavić, Eva ; Martinis, Irena, Tomašević, Suzana ; Oreč, Irena

hrvatski

Mediteranska prehrana kardioloških bolesnika u Kliničkoj bolnici Dubrava

U Kliničkoj bolnici Dubrava tijekom 2002. godine uveden je mediteranski model prehrane koji je prvenstveno namijenjen bolesnicima oboljelim od kardiovaskularnih bolesti. Bolesnicima je izuzev crnog vina, ponuđena šarolika paleta namirnica koje čine osnovu mediteranske prehrane. Ispitivanje o mediteranskoj prehrani provedeno je putem anketnog listića, tijekom vremenskog razdoblja 15.11.2002. –15.02.2003. na uzorku od 62 pacijenta oboljela od kardiovaskularnih bolesti. Ciljevi rada bili su utvrđivanje koliko je zadovoljstvo bolesnika mediteranskom prehranom, utvrđivanje koliko su bolesnici educirani o mediteranskoj prehrani i određivanje kvalitete prehrane oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Dobiveni rezultati ukazali su da usprkos tome što Hrvatska ima prednosti mediteranske zemlje čije pučanstvo u cilju očuvanja i promicanja zdravlja ima mogućnost izbora pravilne prehrane sa svim obilježjima i prednostima mediteranske prehrane, 45 % pacijenata izjasnilo se da im je to prvi susret s takvim načinom prehrane. 68% ispitanika poznaje povoljan utjecaj mediteranske prehrane na zdravlje, međutim kada bi mogli birati između mediteranske prehrane i standardne (klasična jela), jednak broj ispitanika izjasnio se za mediteransku prehranu i klasična jela. Usprkos dobrom poznavanju utjecaja maslinovog ulja i ribe na zdravlje 66 % ispitanika nije nikad čulo za omega-3 masne kiseline, dok svim ispitanicima je potpuno nepoznat utjecaj navedenih na zdravlje. Rezultati dobiveni praćenjem učestalosti potrošnje pojedinih namirnica odražavaju karakteristike kontinentalne prehrane i ne educiranosti pacijenata o adekvatnoj pravilnoj prehrani s obzirom na njihovo zdravstveno stanje.

mediteranska dijeta ; bolnica

nije evidentirano

engleski

Mediterranean diet in University hospital Dubrava

nije evidentirano

mediterranean diet ; hospital

nije evidentirano

Podaci o prilogu

50-50.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstract

Podaci o skupu

4. Hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem

poster

14.05.2003-17.05.2003

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Nutricionizam