Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1006966

Pepeo drvne biomase u cementnim kompozitima


Štirmer, Nina
Pepeo drvne biomase u cementnim kompozitima // Savremena građevinska praksa Eco build 2019 / Malešev, Mirjana ; Laban, Mirjana ; Netinger Grubeša, Ivanka (ur.).
Novi Sad: Fakultet tehničkih nauka, Departman za građevinarstvo i geodeziju, 2019. str. 19-32 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Pepeo drvne biomase u cementnim kompozitima
(Wood biomass ash in cement composites)

Autori
Štirmer, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Savremena građevinska praksa Eco build 2019 / Malešev, Mirjana ; Laban, Mirjana ; Netinger Grubeša, Ivanka - Novi Sad : Fakultet tehničkih nauka, Departman za građevinarstvo i geodeziju, 2019, 19-32

ISBN
978-86-6022-161-4

Skup
Savremena građevinska praksa Eco build 2019

Mjesto i datum
Andrevlje, 6-7.6.2019

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Drvna biomasa, pepeo drvne biomase, leteći pepeo, cementni mort, kemijska svojstva, obradljivost, tlačna čvrstoća
(Wood biomass, wood biomass ash, fly ash, cement mortar, chemical properties, workability, compressive strength)

Sažetak
Energane na krutu i plinovitu biomasu predstavljaju najznačajniji obnovljivi izvor energije u Europskoj uniji. U energanama na drvnu biomasu nastaje pepeo (PDB) koji se trenutno većinom odlaže te se djelomično koristi u poljoprivredi. S druge strane, u industriji betona postoji veliki potencijal zamjene određenih komponenata prikladnim alternativnim materijalima čime se rješavaju problemi odlaganja otpada, smanjuje se emisija CO2 te potrošnja materijala iz prirodnih resursa. U tom kontekstu istražuju se mogućnosti primjene PDB-a u cementnim kompozitima. Ipak, sastav PDB-a razlikuje se od sastava pepela dobivenog izgaranjem ugljena koji se u cementu i betonu primjenjuje već desetljećima i čija je primjena regulirana normama. Naime, PDB više varira u sastavu i količini anorganske tvari. U radu su prikazane procijenjene količine PDB-a u Republici Hrvatskoj te je provedena karakterizacija drvne biomase i PDB-a iz 10 energana. Prikazani su rezultati preliminiranih ispitivanja mortova u kojima je dio cementa zamijenjen PDB-om. Temeljem provedenih ispitivanja zaključuje se da je upotreba PDB-a kao zamjene za dio cementa moguća uz potrebu dodatnih istraživanja zbog različitih i promjenjivih kemijskih sastava PDB-a. Na taj način bi se mogli odrediti parametri kojima bi se reguliralo njihovo korištenje u cementnim kompozitima te omogućila šira primjena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo, Temeljne tehničke znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Nina Štirmer, (243390)