Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Plan nutritivne njege – pristup kliničkog dijetetičara bolesniku (CROSBI ID 677654)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Martinis, Irena ; Lasić, Mirna ; Oreč, Irena Plan nutritivne njege – pristup kliničkog dijetetičara bolesniku // Sestrinstvo u KB Dubrava jučer, danas, sutra. 2018. str. 17-17

Podaci o odgovornosti

Martinis, Irena ; Lasić, Mirna ; Oreč, Irena

hrvatski

Plan nutritivne njege – pristup kliničkog dijetetičara bolesniku

Nutritivni status bolesnika pokazao se važnim čimbenikom koji utječe na ishod i opravak od bolesti ili ozljede, bilo da se radi o pothranjenosti, gubitku potporne mišićne mase, normalnoj ili prekomjernoj tjelesnoj težini. Nažalost, unatoč tim spoznajama problem malnutricije u bolničkoj populaciji ostaje često neprepoznat. Razlog tome je neprepoznavanje potreba bolesnika i neadekvatna nutritivna potpora. Najjednostavniji način rješavanja navedenog problema je uvođenje procjene nutritivnog statusa kao rutinske metode za sve bolesnike prilikom primanja na bolničko liječenje. Procjena nutritvnog statusa provodi se pomoću: antropometrijskih metoda (vaganje, analiza sastava tijela- bioelektrična impedancija i dinamometrija šake), upitnika za procjenu stanja uhranjenosti (Mini Nutritional Assessment-MNA, Subjective Global Assessment -SGA i sl.) te kliničkih i biokemijskih metoda (ukupni proteini, albumini, ukupni magnezij, glukoza, ureja, kreatinin, hemoglobin, elektroliti, CRP, limfociti i vitamin D). Gubitak apetita je česta pojava u bolničkoj populaciji te znatno utječe na smanjenje unosa hrane. Mjerenje unosa hrane provodi se putem skale tzv. plate waste skale. Metodom vizualne procjene dijetetičari na kraju obroka procjenjuju koliko je hrane na tanjuru ostalo u odnosu na početnu, standardnu porciju, a pritom se koristi ljestvica 4 stupnja: navodi se je li bačena cijela početna porcija (100%), pola ili više (75%), manje od pola (50%) ili ništa (0%). Dobiveni podaci o unosu nutrijenata služe za procjenu nutritivnog statusa u kombinaciji s antropometrijskim i biokemijskim parametrima. Gubitak potporne mišićne mase, niske vrijednosti biomarkera za procjenu stanja uhranjenosti i smanjeni unos hrane indikatori su uvođenja oralne enteralne prehrane, a u težim slučajevima parenteralne prehrane kao suplemencija bolničkoj prehrani. Razvojem plana nutritivne njege i nutritivne potpore smanjuju se rizici od nastanka komplikacija koji rastu s gubitkom potporne mišićne mase, snage i funkcionalnosti za vrijeme i nakon bolničkog liječenja. Nastavak nutritivne potpore i redovite kontrole statusa preporučuju se svim bolesnicima i nakon otpusta.

procjena nutritivnog statusa ; plan nutritivne njege ; nutritivna potpora

nije evidentirano

engleski

Nutritional Care Plan

nije evidentirano

nutritional assessment ; ; nutritional support ; nutrition care plan

nije evidentirano

Podaci o prilogu

17-17.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sestrinstvo u KB Dubrava jučer, danas, sutra

Podaci o skupu

1. simpozij medicinskih sestara i tehničara u KB Dubrava

predavanje

23.04.2018-23.04.2018

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Nutricionizam