Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nove smjernice u dijetoterapiji šećerne bolesti (CROSBI ID 677634)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Pavić, Eva ; Martinis, Irena Nove smjernice u dijetoterapiji šećerne bolesti // Knjiga sažetaka. 2019. str. 19-19

Podaci o odgovornosti

Pavić, Eva ; Martinis, Irena

hrvatski

Nove smjernice u dijetoterapiji šećerne bolesti

Promicanje i potpora usvajanja zdravih prehrambenih navika te unos namirnica u prikladnim veličinama serviranja mogu odgoditi ili prevenirati komplikacije šećerne bolesti. Studije dokazuju da pravilna dijetoterapija može reducirati razine HbA1c za 1 – 2 %. Kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom, za postizanje boljih vrijednosti glikemije i lipidnog profila dovoljan je gubitak na tjelesnoj masi od 5 – 10 %. S druge strane, internacionalne prehrambene smjernice naglašavaju važnost kvalitete konzumirane hrane, nema idealnog energijskog unosa, niti idealnog udjela makronutrijenata (ugljikohidrata, masti i proteina) u svakodnevnoj prehrani već oni ovise o bolesnikovim potrebama, terapiji i ciljevima liječenja. Glavna preporuka je smanjiti udio rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera, zaslađenih pića (glukozno-fruktozni sirup), zasićenih masti, a prednost dati unosu vlakana, krtom mesu i ribi, orašastim plodovima te sjemenkama. Upravo zbog toga cilj radionice je prikazati kako novosti iz smjernica koje se temelje na znanstvenim spoznajama pretočiti u svakodnevnu praksu tj. prikazati promjene u kvaliteti, ritmu i rasporedu obroka u prehrani bolesnika sa šećernom bolesti.

edukacija, dijabetes

nije evidentirano

engleski

New nutrition guidelines for management of diabetes mellitus type 2

nije evidentirano

education, diabetes

nije evidentirano

Podaci o prilogu

19-19.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka

Podaci o skupu

5. dani bolničke prehrane

radionica

07.06.2019-07.06.2019

Čakovec, Hrvatska

Povezanost rada

Nutricionizam