Nove smjernice u dijetoterapiji šećerne bolesti (CROSBI ID 677634)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Pavić, Eva ; Martinis, Irena
hrvatski
Nove smjernice u dijetoterapiji šećerne bolesti
Promicanje i potpora usvajanja zdravih prehrambenih navika te unos namirnica u prikladnim veličinama serviranja mogu odgoditi ili prevenirati komplikacije šećerne bolesti. Studije dokazuju da pravilna dijetoterapija može reducirati razine HbA1c za 1 – 2 %. Kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom, za postizanje boljih vrijednosti glikemije i lipidnog profila dovoljan je gubitak na tjelesnoj masi od 5 – 10 %. S druge strane, internacionalne prehrambene smjernice naglašavaju važnost kvalitete konzumirane hrane, nema idealnog energijskog unosa, niti idealnog udjela makronutrijenata (ugljikohidrata, masti i proteina) u svakodnevnoj prehrani već oni ovise o bolesnikovim potrebama, terapiji i ciljevima liječenja. Glavna preporuka je smanjiti udio rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera, zaslađenih pića (glukozno-fruktozni sirup), zasićenih masti, a prednost dati unosu vlakana, krtom mesu i ribi, orašastim plodovima te sjemenkama. Upravo zbog toga cilj radionice je prikazati kako novosti iz smjernica koje se temelje na znanstvenim spoznajama pretočiti u svakodnevnu praksu tj. prikazati promjene u kvaliteti, ritmu i rasporedu obroka u prehrani bolesnika sa šećernom bolesti.
edukacija, dijabetes
nije evidentirano
engleski
New nutrition guidelines for management of diabetes mellitus type 2
nije evidentirano
education, diabetes
nije evidentirano
Podaci o prilogu
19-19.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka
Podaci o skupu
5. dani bolničke prehrane
radionica
07.06.2019-07.06.2019
Čakovec, Hrvatska