Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Program of changing nutritional habits to reduce patients' weight - our daily hospital experience (CROSBI ID 677608)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Šarić, Martina ; Lasić, Mirna ; Mucalo, Iva ; Ortner Hadžiabdić, Maja ; Martinis, Irena ; Pavić, Eva ; Serdar, Tihana ; Rahelić, Dario ; Božikov, Velimir Program of changing nutritional habits to reduce patients' weight - our daily hospital experience // Zbornik sažetaka. 2011. str. 32-32

Podaci o odgovornosti

Šarić, Martina ; Lasić, Mirna ; Mucalo, Iva ; Ortner Hadžiabdić, Maja ; Martinis, Irena ; Pavić, Eva ; Serdar, Tihana ; Rahelić, Dario ; Božikov, Velimir

engleski

Program of changing nutritional habits to reduce patients' weight - our daily hospital experience

Uvod Procjenjuje se da je učestalost pretilosti u hrvatskoj populaciji 20, 34%, što svrstava Hrvatsku među pet država u Europi sa najvišom učestalošću pretilosti. Komercijalne dijete se zasnivaju na ograničenom izboru namirnica i jelovnicima s niskim energetskim unosom, što može dovesti do poremećaja metabolizma i slabljenja imunološkog sustava. Organizam izmučen jednoličnim obrocima se vrlo brzo vraća na početno stanje. Cilj Promjena prehrambenih navika pretilih pacijenata u svrhu smanjenja tjelesne težine te posljedično prevencija od razvoja kroničnih bolesti. Metode Dnevnu bolnicu vodi tim stručnjaka: dva liječnika, dvije magistre farmacije, dvije dijetetičarke, dvije medicinske sestre te fizioterapeut. Svaka se edukacijska grupa sastoji od pet pacijenata koji provode pet dana u dnevnoj bolnici. Po dolasku se pacijentima izmjere biokemijski i antropometrijski parametri. Pacijentima se randomizirano dodijeli mediteranska ili standardna hipolipemička dijeta s preporučenim energetskim unosom od 1300kcal/dan. Dijete se zasnivaju na raznovrsnom unosu i povoljnom odnosu svih namirnica koje bolesnici inače konzumiraju, a jelovnik je analiziran računalnim programom. Pacijenti se educiraju o pretilosti kao bolesti i rizicima koje ona nosi, o zdravoj prehrani, jedinicama hrane izraženim u gramima te važnosti kontinuirane fizičke aktivnosti. Svaki dan su pacijentima posluženi doručak i ručak što služi kao edukacijska mjera da bi pacijenti razumjeli kako trebaju jesti i u kojim količinama. Po završetku dnevne bolnice, pacijenti se mogu uključiti u studiju u kojoj će se dalje držati dodijeljene dijete i dolaziti na kontrole nakon 1, 3, 6 i 12 mjeseci. Rezultati Od studenog 2008. do svibnja 2011. godine u program je ušlo 96 pacijenata čiji su prosjeci godina 47, BMI=41, 28 kg/m² te opsega struka=121, 29 cm. Dodijeljenu dijetu uspješno provodi 78 pacijenata, a 18 pacijenata je odustalo od programa. Najčešći razlozi odustajanja su psihička nespremnost pacijenata, dijagnosticirana bolest, trudnoća i sl. Trenutno su 63 pacijenta uspješno dovršila 6 mjeseci dijete, od kojih je 31 pacijent na mediteranskoj dijeti (BMI0=42, 53 kg/m², OS0=121, 55 cm ; BMI6=36, 87 kg/m², OS6=111, 43 cm), a 32 na standardnoj hipolipemičkoj dijeti (BMI0=42, 18 kg/m², OS0=123, 13 cm ; BMI6=37, 32 kg/m², OS6=110, 39 cm). Zaključak U razgovoru s pacijentima došli smo do zaključka da je velika prednost dnevne bolnice u tome što je program kontinuiran. Tim stručnjaka ostaje u kontaktu s pacijentima i nakon dnevne bolnice kontrolirajući njihovo stanje i pružajući im potporu. U timu bi veliku ulogu imao i psiholog koji bi mogao pružiti pomoć pacijentima kojima je teško ustrajati u programu. Ipak, edukacija je ta koja će odigrati glavnu ulogu u promjeni prehrambenih navika i dugoročnom zdravom mršavljenju pacijenata.

obesity, nutritional habits

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

32-32.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Podaci o skupu

2. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija, Medicinski fakultet sveučilišta u rijeci

poster

27.05.2011-29.05.2011

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Nutricionizam