Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dijetoterapija bolesti žučnjaka (CROSBI ID 677592)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Martinis, Irena Dijetoterapija bolesti žučnjaka // Trajno usavršavanje liječnika i ljekarnika Zagreb, Hrvatska, 28.03.2018-28.03.2018

Podaci o odgovornosti

Martinis, Irena

hrvatski

Dijetoterapija bolesti žučnjaka

Kolelitijaza je najčešća bolest bilijarnog trakta i predstavlja relativno čest poremećaj. Učestalost značajno varira ovisno o etničkom podrijetlu ispitivane populacije i prehrani. Nije poznato zašto određena populacija razvija kolelitijazu, međutim rizični čimbenici koji pogoduju razvoju bolesti su: pretilost, starija životna dob, ženski spol, prehrana bogata mastima, obiteljska predispozicija, trudnoća, lijekovi na bazi estrogena, nagli gubitak na tjelesnoj težini te druge bolesti (šećerna bolest, Crohnova bolest, ciroza jetre). Podaci iz dvije velike epidemiološke studije: talijanske Sirmione (M.I.C.O.L) i američke (NHANES III) govore u prilog činjenici da će asimptomatski, slučajno otkriveni žučni kamenci takvi i ostati. U onih pacijenata u kojih se simptomi jave velika je vjerojatnost da će se manifestirati u obliku bilijarnih kolika. Do kolika dolazi kada se kamenci u žučnjaku pokrenu prilikom kontrakcija isprovociranih obilnijim masnim obrokom te zaustave protok žuči na izlazu iz žučnjaka. Potencijalne upalne komplikacije su akutni kolecistitis, koledokolitijaza i akutni pankreatitis. Postoje dva pristupa u liječenju žučnih kamenaca: liječenje čekanjem uz pridržavanje dijete te kirurško uklanjanje žučnjaka, kolecistektomija. Uloga prehrane bilo da se radi o liječenju čekanjem ili upali žučnog mjehura/ gušterače te kirurškom liječenju jasno je definirana i ima veliki značaj. Takva perioperativna prehrana obuhvaća sve faze i specifičnosti preoperativne i postoperativne dijetoterapije. Bolesnicima se savjetuje unos energije od 30-35 kcal/kg/24 h, prehrana treba biti bogata ugljikohidratima i bjelančevinama, a umjerena u mastima (1, 0 – 1, 5 g/kg/24 h bjelančevina i 0, 7 – 1 g/kg/24 h masti). U dijetoterapiji se preporučuje lako probavljiva hrana, bez upotrebe oštrih i nadražujućih začina i namirnica koje uzrokuju nadimanje. Jela se pripremaju kuhanjem ili pirjanjem bez dodatka masnoća ili s malom količinom maslinovog i drugih biljnih ulja. Prednost treba dati tjestenini, riži, kuhanom krumpiru, nemasnom mesu, peradi bez kožice i bijeloj ribi te protisnutom kuhanom povrću i voću. Osnovni princip periopeartivne prehrane u bolesti bilijarnog trakta je adekvatnim namirnicama smanjiti lučenje žuči te na taj način spriječiti pojavu simptoma i mogućih komplikacija, dok u postoperatvnoj fazi ubrzati bolesnikov oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.

dijetoterapija ; žučnjak ; bilijarni sustav

nije evidentirano

engleski

Gallbladder nutrition therapy

nije evidentirano

gallbladder ; nutrition therapy

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Trajno usavršavanje liječnika i ljekarnika

predavanje

28.03.2018-28.03.2018

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Nutricionizam